Przepis fitness: Ryba z frytkami

Przepis fitness: Ryba z frytkami

Najbardziej tradycyjne brytyjskie danie w postaci ryby z frytkami nie musi być tłustym fast foodem. Dokonaliśmy kilku drobnych zmian i przygotowaliśmy główne składniki w piekarniku. Dzięki temu ilość tłuszczu w daniu została znacznie zmniejszona, ale ogólne odczucia z jedzenia go nieuległy zmianie, a może nawet się poprawiły, gdyż naturalny smak składników został podkreślony. Wypróbuj ten przepis z naszym domowym dipem jogurtowym. Na pewno nie pożałujesz.

Składniki na rybę:

  • 200 g filetu z dorsza (można użyć innej ryby)
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 20 g płatków kukurydzianych (delikatnie pokruszonych)
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na dip:

  • 100 g jogurtu greckiego bez tłuszczu
  • 20 g ogórków kiszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Składniki na frytki:

Ryba z frytkami - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania frytek. Obierz ziemniaki i pokrój je na frytki, następnie opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Ryba z frytkami - frytki

Rozłóż frytki równo na tacce do pieczenia wyłożonej papierem, spryskaj je olejem do smażenia w sprayu i posyp mieszanką przypraw do pieczonych ziemniaków

Umyj rybę i potnij ją na mniejsze kawałki. Następnie dodaj soli i panieruj ją – zacznij od pokrycia obu stron mąką, następnie jajkiem i w końcu pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Ryba z frytkami - ryba

Najpierw upiecz frytki w piekarniku przez 10 minut w 200 °C. Następnie wyjmij je, na tę samą tackę wyłóż rybę i piecz przez wszystko razem przez 15-20 minut, nadal w 200 °C. Po tym czasie, frytki i ryba powinny być gotowe. Jeśli nie dopiecz je jeszcze przez chwilę.

W międzyczasie, gdy ryba i frytki się pieką, możesz przygotować dip. Posiekaj drobno czosnek i ogórki i wymieszaj je z jogurtem. Dodaj sok z cytryny, czarny pieprz i sól do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie raz jeszcze.

I to tyle. Przygotuj się na rozkoszowanie się każdym kęsem!

Ryba z frytkami
Informacje żywieniowe 1 porcja
Wartość energetyczna722 kcal
Białko59 g
Węglowodany97 g
Tłuszcze9 g
Błonnik10 g

Posmakował ci ten tradycyjny brytyjski przepis, który przekształciliśmy z fast foodu w zbilansowany i smaczny posiłek?

Podziel się swoimi dziełami na kanałach social media za pomocą tagu #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *