Przepis fitness: Rolada kakaowa z kremem stracciatella

Przepis fitness: Rolada kakaowa z kremem stracciatella

Upiecz ciasto, wymieszaj krem, zawiń i gotowe. Brzmi zbyt prosto, prawda? To naprawdę jest takie łatwe. Nawet początkujący cukiernicy mogą przygotować tę roladę. Jej największym atutem jest idealne połączenie smaków. Ciasto kakaowe po prostu świetnie współgra z twarogiem. Szczególnie gdy są w nim kawałki czekolady. Jeśli poczekasz, aż rolada ostygnie, otrzymasz idealnie orzeźwiający deser.

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

  • 500 miękkiego, półtłustego twarogu
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 60 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki do dekoracji:

  • cukier puder (opcjonalnie)
Rolada kakaowa z kremem stracciatella - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do żółtek dodajemy wodę i ksylitol i ubijany je na lekką, kremową pianę. W osobnej misce mieszamy przesianą mąkękakao, proszek do pieczenia oraz białko i całą tę suchą mieszankę stopniowo dodajemy do piany z żółtek. Na koniec ostrożnie dodajemy ją do piany z białek. Bierzemy większą blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, ostrożnie zdejmujemy je z blachy i umieszczamy górną stronę na czystej, wilgotnej ściereczce. Następnie zdejmujemy z niego papier do pieczenia i zwijamy razem z ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. W tej sytuacji należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ ciasto jest dość gorące.

W międzyczasie przygotowujemy krem na nadzienie. Ubijamy twaróg z ksylitolem i ekstraktem waniliowym. Po uzyskaniu gładkiego kremu, dodajemy drobno starte płatki czekoladoweJeśli chcesz, aby czekolada łatwiej się ścierała i nie rozpływała, włóż ją wcześniej na chwilę do zamrażarki.

Rolada kakaowa z kremem stracciatella - przygotowanie kremu

Następnie odwijamy schłodzoną roladę, rozprowadzamy na niej równomiernie krem stracciatella i starannie zawijamy ponownie. Przekładamy roladę do lodówki na co najmniej godzinę, aby stwardniała, a następnie podajemy. Najlepiej będzie wyglądać, jeśli oprószysz go cukrem pudrem przed podaniem lub udekorujesz kawałkami liofilizowanych owoców. Ewentualnie możesz też dodać owoce do twarogu. Będzie wyglądał i smakował wyśmienicie!

Rolada kakaowa z kremem stracciatella
Wartości odżywcze1 kawałek (łącznie 16 kawałków)
Wartość energetyczna95 kcal
Białko7 g
Węglowodany6 g
Tłuszcze4,5 g
Błonnik1 g

Ta rolada z kremowym twarogiem to lekki letni deser, który świetnie wygląda i jest naprawdę łatwy do przygotowania. A jeśli przechowasz go w lodówce, będzie służył jako idealne orzeźwienie.

Zapraszamy do dzielenia się z nami swoimi dziełami na portalach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *