Przepis fitness: Quiche z dynią, szpinakiem i mozzarellą

Przepis fitness: Quiche z dynią, szpinakiem i mozzarellą

Tarty nie muszą być tylko słodkie. Co powiesz na przygotowanie tradycyjnego francuskiego przysmaku o nazwie Quiche? Zmodyfikowaliśmy jednak nieco oryginalny przepis, aby Quiche było mniej kaloryczne. Kremową bazę zastąpiliśmy puree z dyni. Pozwala ona na dodanie jeszcze większej ilości ciekawych nut smakowych do efektu końcowego. Nie możemy też pominąć mozzarelli, która pięknie rozpływa się w daniu. My już zgłodnieliśmy, a Ty?

Składniki:

Quiche z dynią, szpinakiem i mozzarellą

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Jeśli masz gotowe puree z dyni, czeka Cię mniej pracy. W przeciwnym razie, przechodzimy do przygotowania nadzienia. Myjemy dynię Hokkaido i kroimy ją na pół. Nie obieramy ani nie przycinamy skórki, nie jest to konieczne. Wydrążamy nasiona z obu połówek, następnie umieszczamy dynię na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30-45 minut (w zależności od wielkości dyni). Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, możesz pokroić ją na mniejsze kawałki. Prawidłowo upieczona dynia powinna być całkowicie miękka po nakłuciu widelcem. Po upieczeniu, odstawiamy ją do ostygnięcia, a następnie blendujemy, aby uzyskać gładkie puree. Jeśli mus wydaje się zbyt gęsty, dodaj wodę i ponownie zblenduj.

Teraz możemy przejść do przygotowania Quiche. Na początku spryskujemy olejem w sprayu okrągłą blaszkę. Następnie wykładamy ją ciastem francuskim, tak aby miało grubsze brzegi. Nakłuwamy spód ciasta widelcem w kilku miejscach i nakładamy warstwę nieugotowanego ryżu lub roślin strączkowych. Pozwoli to na obciążenie ciasta i zapobiegnie jego unoszeniu podczas pieczenia. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Kroimy czosnek i cebulę na małe kawałki. Następnie przekładamy je do miski i dodajemy jajka, szpinak, puree z dyni i pokrojoną mozzarellą. Jeśli posiadasz opakowanie mini kulek mozzarelli, wystarczy je przekroić na pół. Większe kawałki należy pokroić na mniejsze. Wszystko razem mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.

Quiche z dynią, szpinakiem i mozzarellą - sposób przygotowania

Wykładamy masę na podpieczone wcześniej ciasto francuskie i pieczemy Quiche do uzyskania złotego koloru w piekarniku rozgrzanym do 180℃. Powinno nam to zająć około 25-35 minut.

Następnie wystarczy odstawić quiche do ostygnięcia i podać. Bon appetit!

Quiche z dynią, szpinakiem i mozzarellą

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 8 porcji)

Wartość energetyczna226 kcal
Białko8,5 g
Węglowodany20 g
Tłuszcze12 g
Błonnik2 g

Z dzisiejszym przepisem z pewnością zadowolisz wszystkich, którzy wolą słone przysmaki od słodkich. Quiche jest tak uniwersalne, że można je jeść na śniadanie, lunch, kolację lub jako przekąskę.

Zapraszamy do udostępniania swoich dzieł kulinarnych w mediach społecznościowych i oznaczenia ich #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *