Przepis fitness: Quiche z cukinią i serem

Przepis fitness: Quiche z cukinią i serem

Ciasto nie musi być słodkie. Dziś zdecydowaliśmy się przygotować wytrawne ciasto (quiche), które jest doskonałe na śniadanie, przekąskę lub kolację. Dzięki swoim optymalnym wartościom odżywczym, doskonałemu smakowi i idealnej konsystencji, szybko stanie się  jednym z twoich ulubionych.

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

  • 300 g cukinii
  • 120 g mozzarelli bez tłuszczu
  • 60 ml półtłustego mleka
  • 30 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • garść pietruszki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zmieszaj płatki owsiane z mąką i solą, dodaj oliwę, mleko, i zagnieć do uzyskania jednolitej, twardej masy. Natłuść formę o średnicy 28 cm sprayem do pieczenia (lub innym tłuszczem) i rozłóż na niej ciasto palcami, upewniając się, że wypełnia całe dno i boki foremki. Ponakłuwaj widelcem, by na cieście nie powstały wybrzuszenia i piecz przez 10 minut w 180°C.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Obierz cebulę, posiekaj ją drobno i podsmaż na oliwie. Obierz cukinię, przetnij na pół i posiekaj na cienkie, półokrągłe plasterki. Dodaj ją do cebuli razem z przeciśniętym czosnkiem. Kiedy będzie już podsmażona, pozwól mieszance delikatnie ostygnąć.

W misce połącz startą mozzarellę, jajka, parmezan, mleko i posiekaną pietruszkę. Dodaj ostudzoną mieszankę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Wyłóż mieszankę na podpieczone ciasto i piecz całość przez 30 minut w 180°C. Odstaw do ostygnięcia przynajmniej na chwilę przed podaniem.

Quiche z cukinią i serem

Odkryj nasze bestsellery:

Informacje żywieniowe1 kawałek (przepis na 10 kawałków)
Wartość energetyczna196 kcal
Białko9,5 g
Węglowodany16,5 g
Tłuszcze9,5 g
Błonnik3 g

Jeśli nie lubisz słodyczy, to ciasto na pewno cię urzeknie. Jest doskonałe jako przekąska, śniadanie lub szybka kolacja.

Podziel się z nami swoimi daniami na kanałach social media za pomocą taga #gymbeampl.

 

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *