Przepis fitness: Przaśne bułeczki z makiem

Przepis fitness: Przaśne bułeczki z makiem

Te małe bułeczki gotowane w mleku i z dodatkiem przepysznych nasion maku są klasycznym rarytasem, którym możesz rozkoszować się o każdej porze, szczególnie podczas świąt. Ich przepyszny smak dosłownie rozpuszcza się na języku i jest to miłość od pierwszego kęsa. Podczas przygotowania użyliśmy ciasta z twarogiem. Dzięki temu ma również więcej białka. Bułeczki z makiem są doskonałym deserem, ale nic nie powstrzymuje przed zjedzeniem ich na słodkie śniadanie z rana.

Składniki na bułeczki:

Składniki do podania:

Przaśne bułeczki z makiem - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko oraz twaróg i zagnieć zwarte, lekko klejące się ciasto. Uformuj z ciasta 3-4 rolki i pokrój na małe kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Ukształtuj z nich kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przaśne bułeczki z makiem - przygotowanie

Ważne jest, aby zostawić wystarczająco miejsca pomiędzy bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia. Kiedy będą gotowe na blaszce, popsikaj je

olejem rzepakowym. Następnie umieść je w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 °C i piecz przez około 20 minut.

Podgotuj upieczone i ostudzone bułeczki w mleku, aż staną się miękkie (przez około 4 minuty). Wyjmij z mleka, posyp zmielonym makiem oraz polej

miodem i podawaj.

Nasza wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać orzechy, masło orzechowe lub polać je roztopionym masłem.

Przaśne bułeczki z makiem

Wartości odżywcze

1 porcja (w sumie 3 porcje)

Wartość energetyczna423 kcal
Białko24 g
Węglowodany53 g
Tłuszcze11 g
Błonnik8 g

Te miękkie bułeczki z ciasta twarogowego przekonają cię od pierwszego kęsa, zarówno swoim smakiem, jak i zbilansowanym profilem składników odżywczych bogatym w białko. Bon Appetit!

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych tagując #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *