W miesiącach zimowych wielu z nas szuka rozgrzewających potraw. Dzisiejsza zupa to bezpieczny wybór. Jest nieco pikantna, ale będzie również odpowiednia dla tych, którzy lubią słodsze lub lekko kwaśne potrawy. Nie jest trudna w przygotowaniu, a jeśli masz już gotowy bulion, będziesz mieć ją na stole stosunkowo szybko. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, pokochasz tę zupę.
Składniki:
- 700 ml bulionu z kurczaka
- 310 g piersi kurczaka
- 80 g papryki czerwonej
- 70 g sosu sojowego
- 50 ml sosu bez kalorii Sweet chilli
- 50 g marchewek
- 30 g octu ryżowego
- 20 g czarnych grzybów (Hirneola auricula-judae)
- 20 g cukru kokosowego
- 10 g skrobi (Solamyl)
- 5 g oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- oliwa w sprayu
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- cebula dymka do dekoracji
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania grzybów. Moczymy je w wodzie przez 10 minut, a następnie drobno siekamy. Odcedzamy wodę z kurczaka i doprawiamy go olejem sezamowym, sosem sojowym, sosem bez kalorii sweet chilli, solą i czarnym pieprzem. Drobno siekamy czerwoną paprykę i marchewkę. Spryskujemy garnek oliwa w sprayu, dodajemy warzywa, grzyby i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i mieszamy wszystko razem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż płyn się zagotuje. Na koniec dodajemy ocet ryżowy i cukier kokosowy. Jeśli smak odpowiada naszym upodobaniom, wbijamy jajko do gotującej się zupy i mieszamy.
W szklance mieszamy Solamyl z niewielką ilością wody i dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aby zagęścić zupę. Jeśli chcesz, możesz lekko zmiksować zupę blenderem, ale nie jest to konieczne. Na koniec dodajemy sól w razie potrzeby i podajemy. Każdą porcję dekorujemy cebulą dymką.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 315 kcal |
Białko | 35 g |
Węglowodany | 27 g |
Tłuszcze | 7 g |
Błonnik | 2 g |
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką i szukasz dań, które przyjemnie rozgrzeją Cię w chłodne dni, to dzisiejsza zupa jest doskonałym wyborem
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
trochę nie rozumiem jakie jajka wbijamy do zupy skoro nie ma ich na liście składników 🤔
Pokaż odpowiedziDziękujemy za czujność! Oczywiście chodzi o jedno jajko, które jest na liście składników. 🙂