Przepis fitness: Dyniowe gnocchi z tofu i szpinakiem

Przepis fitness: Dyniowe gnocchi z tofu i szpinakiem

Klasyczne gnocchi jako dodatek do dania może być dość nudne, nie sądzisz? Postanowiliśmy wykazać się większą kreatywnością w tym przepisie i zamiast nich przygotowaliśmy dyniowe gnocchi. Od razu przyciągną Twój wzrok swoim żółto-pomarańczowym kolorem. A ich smak mówi sam za siebie! Dodając do nich tofu i szpinak, otrzymasz nieodparty wegetariański posiłek bogaty w białko, węglowodany złożone, smaki i niezbędne mikroelementy. Gwarantujemy, że gdy raz wypróbujesz ten przepis, będzie się on regularnie pojawiał w Twoim menu.

Składniki na gnocchi:

  • 400 g purée z dyni (możesz je kupić lub przygotować samodzielnie; instrukcję znajdziesz poniżej)
  • 320–350 g drobnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • 240 g tofu
  • 180 g śmietany o zawartości tłuszczu 12% (można też użyć śmietany na bazie roślin)
  • 100 g szpinaku baby
  • 15 g delikatnych drożdży
  • olej do smażenia tofu (my użyliśmy oleju w sprayu)
  • garść świeżej bazylii (możesz też użyć bazylii suszonej)
  • sól
  • pieprz mielony

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Jeśli nie masz purée z dyni, możesz je przygotować samodzielnie. Bierzemy dynię Hokkaido, myjemy ją i przekrajamy na pół, pozostawiając skórkę. Nie trzeba jej jeszcze obierać ani odcinać. Wydrążamy nasiona z obu połówek. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na niej dynię (skórką do góry). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do uzyskania miękkości. Powinno to zająć około 30–45 minut (w zależności od wielkości dyni). Po upieczeniu, obieramy dynię i miksujemy miąższ na delikatne purée. Jeśli wydaje się zbyt wodniste, gotujemy je na kuchence aż do uzyskania gęstszej konsystencji.

Teraz możemy zacząć przygotowywać gnocchi. Bierzemy purée i dodajemy żółtko. Następnie dodajemy sól i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy trochę więcej mąki.

Jak powinno wyglądać ciasto na dyniowe gnocchi

Dzielimy ciasto na 4 części i formujemy z nich długie wałki (nasze miały średnicę ok. 1 cm, ale grubość zależy od Ciebie). Następnie chwytamy ostry nóż i tniemy je na kawałki o długości około 1,5 cm. Następnie lekko dociskamy każdy kawałek widelcem i formujemy gnocchi.

Jak powinno wyglądać dyniowe gnocchi

Doprowadzamy osoloną wodę w garnku do wrzenia i dodajemy gnocchi. Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

Następnie zaczynamy przygotowywać sos. W pierwszej kolejności osuszamy tofu papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kroimy je na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Możesz również dodać dowolne ulubione przyprawy. Następnie rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ją olejem, dodajemy tofu i smażymy do uzyskania złotego koloru. Stopniowo dodajemy szpinak baby, śmietanę roślinną, a następnie gnocchi i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy delikatne drożdże, sól, pieprz i liście świeżej bazylii pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. To wszystko. Teraz wystarczy już tylko przygotować talerze i rozłożyć na trzy porcje.

Nasza wskazówka: Możesz skropić potrawę oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 3 porcje)

Kalorie618 
Białko33 g
Węglowodany90 g
Tłuszcze14 g
Przepis fitness: Dyniowe gnocchi z tofu i szpinakiem

Skorzystaj z tego przyciągającego wzrok dania pełnego zdrowych składników. Będziesz się nim delektować, szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy.

Zapraszamy do dzielenia się swoimi dziełami na portalach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *