Dzisiejszy przepis jest idealny dla każdego, kto uwielbia dobre sosy. Ten jest absolutnie wyjątkowy, mimo że jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Z pewnością docenisz bogate w białko czeskie knedle chlebowe, które będą gotowe po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej w niecałe trzy minuty. Wystarczy dodać jajko na twardo i delektować się pysznym i zbilansowanym pod względem odżywczym obiadem.
Składniki na sos:
- 700 ml mleka półtłustego
- 25 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- garść świeżego koperku
- cukier trzcinowy do smaku
- czarny pieprz do smaku
- ocet do smaku
- sól do smaku
Składniki na czeskie knedle chlebowe:
- 80 ml mleka półtłustego
- 60 g niearomatyzowanego białka w proszku
- 60 g drobnej mąki orkiszowej
- 2 białka jaj (możesz również użyć ok. 60 ml płynnych białek jaj)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej w sprayu do natłuszczenia formy
Składniki do podania:
- 3 jajka
- świeży koperek
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu. Na rozgrzanym oleju zrób zasmażkę z mąki, dodaj mleko i wymieszaj wszystko trzepaczką, aby w sosie nie było grudek. Dodaj liście laurowe, sól, cukier trzcinowy do smaku i gotuj sos przez 10 minut. Pod koniec dopraw sos czarnym pieprzem i octem, wyjmij liście laurowe, zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj posiekany koperek.
Następnie przygotuj białkowe czeskie knedle chlebowe. Wymieszaj białko w proszku z mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Białka jaj przelej do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo wymieszaj mleko i białka jaj z suchymi składnikami. Podziel powstałe ciasto na dwa kubki pokryte od wewnątrz olejem w sprayu i umieść je w mikrofali na około dwie do trzech minut przy 900 W. Wyjmij knedle chlebowe z kubków i pozwól im lekko ostygnąć. Pokrój je i podziel na trzy porcje, a następnie podaj z sosem. Nie zapomnij dodać jajka na twardo (włóż jajka do wrzącej wody na około 14 minut) i świeżego koperku.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Kalorie | 433 kcal |
Białko | 37 g |
Węglowodany | 35 g |
Tłuszcze | 15 g |
Błonnik dietetyczny | 5 g |
To bogate w białko danie obiadowe oczaruje Cię od pierwszego spróbowania. Stanowi również idealny posiłek po treningu.
Nie wahaj się i podziel się z nami przygotowanymi kreacjami kulinarnymi w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ