Przepis fitness: Bezglutenowe wegańskie bułeczki z Chlorellą

Przepis fitness: Bezglutenowe wegańskie bułeczki z Chlorellą

Lubisz wypieki na śniadanie albo lubisz je jako dodatek do sałatki? W takim wypadku będziesz zachwycony tym pożywnym przepisem fitness na bezglutenowe, wegańskie bułeczki z Chlorellą, które poza doskonałym smakiem, mają do 15 g białka. Do dzieła!

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 230 g komosy ryżowej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 60 g nasion chia
  • 20 g sproszkowanej lub 40 tabletek Chlorelli
  • 15 ml oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki soli
  • 1 łyżka dwuwęglanu sodu
  • sok z 1/2 cytryny

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Umieść komosę w misce dzień przed przygotowaniem bułek, zalej ją wodą i zostaw do nasiąknięcia przez noc. Następnego dnia odcedź komosę i umyj ją pod bieżącą zimną wodą. Następnie namocz nasiona chia w 125 ml wody, wymieszaj i zostaw do momentu utworzenia się żelowatej mikstury.

Dodaj 125 ml wody, olej kokosowy, sok z cytryny, sól, dwuwęglan, przygotowaną Chlorellę do komosy i wymieszaj dokładnie. Jeśli nie masz sproszkowanej Chlorelli, nie szkodzi, drobny proszek można uzyskać, krusząc tabletki Chlorelli w młynku do kawy lub blenderze. Następnie dodaj nasiona chia i mąkę kokosową mieszając do powstania ciasta.

Podziel masę na 5 równych części, ukształtuj je w kulki i umieść na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180° C i piecz uformowane bułki przez 50 minut do 1 godziny w razie potrzeby. Stopień wypieczenia bułek można sprawdzić za pomocą wykałaczki, którą wsadza się w środek bułki. Jeśli ciasto nie przywiera do wykałaczki, bułeczki są gotowe. Podawaj je bez niczego, z humusem lub jako dodatek do lekkich sałatek. Rozkoszuj się ich doskonałym smakiem!

Przepis Fitness: Bezglutenowe bułeczki wegańskie z Chlorellą
Wartości odżywczew jednej bułce (przepis na 5 bułek)
Kalorie290
Białko15 g
Węglowodany36 g
Tłuszcze7 g

Mamy nadzieję, że ten przepis fitness na bezglutenowe bułeczki wegańskie z Chlorellą zainspiruje cię i niedługo przygotujesz je do swojej ulubionej sałatki. Nie zachowuj tego przepisu dla siebie i podziel się nim ze swoimi bliskimi.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *