Przepis fitness: Babeczki waniliowe z truskawkami i kremem

Przepis fitness: Babeczki waniliowe z truskawkami i kremem

Dzisiejszy deser jest jednym z naszych ulubionych. Łączy w sobie pyszny waniliowy biszkopt, który po upieczeniu staje się niezwykle puszysty, truskawki i bitą śmietanę. Gdyby można było opisać raj dla kubków smakowych, ten dopracowany deser mógłby nim być. Świetnie pasuje do kawy, ale możesz go również włączyć do śniadania lub przekąsek.

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie truskawkowe:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 40 g ksylitolu
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • odrobina wody

Składniki na krem:

Składniki do dekoracji:

Babeczki waniliowe z truskawkami i kremem - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitolem i białkiem w proszku. Dodajemy jajka, olej, jogurt, ekstrakt waniliowy, mleko i dokładnie mieszamy ciasto. Powinno być rzadkie, ale nie za bardzo. Napełniamy silikonową formę do muffinek lub pojedyncze foremki do około ⅔ wysokości ciastem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 20-25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie truskawkowe. Umieszczamy mrożone truskawki w garnku i dodajemy odrobinę wody (ok. 4 łyżki, w razie potrzeby dodajemy więcej). Gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną. Następnie miksujemy je blenderem na gładką masę i przecedzamy przez sito. Ponownie gotujemy truskawki i dodajemy ksylitol do smaku. Osobno mieszamy skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją do mieszanki truskawkowej. Pozostawiamy na kuchence i stale mieszamy, aż zgęstnieje, a następnie zdejmujemy z ognia.

Następnie przygotowujemy krem. Ubijamy twaróg razem z mascarpone w misce i dodajemy krople smakowe do smaku. Tutaj zbliżamy się do mety. Po zakończeniu pieczenia i ostygnięciu babeczek, robimy w nich dziurkę łyżeczką. Wypełniamy otwór masą truskawkową i przykrywamy kremem twarogowym.

Babeczki waniliowe z truskawkami i kremem - nadzienie

Jeśli chcesz, aby babeczki wyglądały ładnie, użyj rękawa cukierniczego, by nałożyć krem. Łyżka dobrze sprawdzi się w tej roli, ale nie zapewni tak estetycznego wyglądu. Następnie pozostaje tylko udekorować babeczki pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami i plasterkami świeżych truskawek. To wszystko. Danie jest gotowe do podania.

Babeczki waniliowe z truskawkami i kremem
Wartości odżywcze 1 babeczka (łącznie 12 sztuk)
Wartość energetyczna214 kcal
Białko9 g
Węglowodany16 g
Tłuszcze12 g
Błonnik3 g

Jeśli kusi Cię połączenie puszystego biszkoptu, truskawkowego nadzienia i słodkiej bitej śmietany, zdecydowanie musisz spróbować tych babeczek.

Zachęcamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *