Absolutnie uwielbiamy naleśniki wypełnione dżemem, twarogiem lub masłem orzechowym. Jednak możemy się nimi delektować również wtedy, gdy nie jesteśmy miłośnikami słodkich przysmaków. Na takie okazje przygotowaliśmy przepis na crêpes ze szpinakiem, łososiem i jajkiem sadzonym. Są one pełne białka i pysznego smaku, dzięki czemu idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i lunch.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 100 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 50 g bezglutenowej mąki owsianej
- 30 g niearomatyzowanego białka w proszku
- 1 jajko
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- olej spożywczy w sprayu do natłuszczenia patelni
Składniki na nadzienie:
- 250 g szpinaku baby
- 100 g wędzonego łososia (możesz również użyć łososia z puszki)
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę z białkiem w proszku, solą, czarnym pieprzem i bazylią. Następnie dodaj jajko i mleko do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
Następnie przygotuj patelnię, spryskując ją wcześniej olejem spożywczym w sprayu i rozgrzewając ją wysokiej temperatury. Następnie usmaż ciasto z obu stron na złoty kolor (powtórz czynności, aż zrobisz dwa naleśniki z całej mieszanki).
Gdy naleśniki będą gotowe, możesz zacząć przygotowywać nadzienie. Podsmaż szpinak na patelni na małym ogniu. Gdy szpinak zacznie puszczać soki, dodaj rozgnieciony czosnek i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Kontynuuj gotowanie jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Przygotuj jajka oddzielnie na patelni, żółtkiem do góry (w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem). Następnie możesz przystąpić do napełniania crêpe. Rozłóż naleśnik, najpierw kładąc na nim podsmażony szpinak, następnie łososia, a na końcu jajko sadzone.
Powtórz ten proces, aż uzyskasz 2 porcje i możesz od razu przystąpić do jedzenia. Crêpes świetnie komponują się z sałatką.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 2 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 393 kcal |
Białko | 41 g |
Węglowodany | 21 g |
Tłuszcz | 15 g |
Błonnik | 5 g |
Jeśli szukasz pysznego, wysokobiałkowego wytrawnego śniadania, to te crêpes z łososiem i jajkiem sadzonym są idealnym wyborem.
Nie wahaj się i podziel się z nami przygotowanymi kreacjami kulinarnymi w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl
DODAJ NOWY KOMENTARZ