Przepis fitness: Stroganow z tempehem i makaronem proteinowym

Przepis fitness: Stroganow z tempehem i makaronem proteinowym

Ponownie eksperymentowaliśmy z dzisiejszym przepisem. Tym razem postanowiliśmy przystosować wołowy stroganow i sprawić, żeby stał się wegetariański. I musimy przyznać, że próba zakończyła się sukcesem. Zamieniliśmy mięso na tempeh i użyliśmy roślinnej alternatywy zamiast klasycznej śmietanki. Dzięki temu stworzyliśmy przepyszne i odżywcze danie, idealne na lunch lub kolację. A czy możesz sobie wyobrazić przepis fitness bez solidnej dawki białka? Tak jak my możesz zwiększyć zawartość białka za pomocą makaronu proteinowego, który był naszym dodatkiem. Zabierzmy się razem za ten szybki przepis. Zdecydowanie tego nie pożałujesz.

Składniki

  • 300 ml bulionu warzywnego/wody
  • 250 g grzybów
  • 170 g tempehu
  • 100 ml śmietanki migdałowej (lub jakiejkolwiek innej roślinnej)
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 i ½ łyżki ghee
  • 1 i ½ łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól do smaku
  • zmielony czarny pieprz do smaku

Składniki do podania:

Składniki na stroganow z tempehem i makaronem proteinowym

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Pokrój tempeh na małe kawałki i zamocz go w sosie sojowym. Następnie podgrzej patelnię z ½ łyżki ghee i podsmaż tempeh, aż stanie się złoty. Kiedy skończysz, odłóż go do miski. Dodaj pozostałą łyżkę ghee na tę samą patelnię, podgrzej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją na złoty kolor i następnie dodaj cienko pokrojone grzyby. Podduś przez 5 minut, mieszając okazjonalnie. Później dodaj posiekane ogórki kiszone, tempeh, koncentrat pomidorowy i podgrzej wszystko przez chwilę.

Dodaj również bulion warzywny lub wodę do dania. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj roślinną śmietankę i musztardę oraz dopraw solą i czarnym pieprzem. Możesz również dodać jakąkolwiek ze swoich ulubionych przypraw. Na koniec pozostaw stroganow, aby chwilę się podgotował i możesz go podawać. My wybraliśmy makaron strączkowy jako dodatek, który jeszcze bardziej zwiększy zawartość białka w tym daniu.

Przepis fitness: Stroganow z tempehem i makaronem proteinowym

Wartości odżywcze

1 porcja z makaronem (w sumie 3 porcje)

Kalorie584 
Białko43 g
Węglowodany63 g
Tłuszcze16 g
Błonnik8 g

Jeśli nie jesteś fanem makaronu proteinowego, możesz użyć ryżu, komosy ryżowej, klasycznego makaronu, ZERO noodles lub nawet ziemniaków. I oczywiście jeśli dodasz świeżą pietruszkę, to całe danie będzie jeszcze bardziej kuszące.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych i otaguj #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *