Jeśli lubisz ciasta, które łączą puszystą konsystencję, orzeźwiający krem i chrupiące orzechy, to ten przysmak przypadnie Ci do gustu. Prawdziwy smak i aromat pistacji jest obecny w każdej warstwie. Ponadto przygotowanie jest naprawdę proste, a rezultat jest atrakcyjny wizualnie. Ciasto idealnie nadaje się jako tort urodzinowy, a nawet rozkoszna przekąska, gdy tylko przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego.
Składniki na ciasto:
50 g ksylitolu
40 g pistacji łuskanych
- 3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Składniki na krem:
- 200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 100 g niskotłuszczowego twarogu
50 g masła pistacjowego
waniliowe krople smakowe do smaku
Składniki do dekoracji:
40 g pistacji łuskanych
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Bierzemy jajka, dwie miski i oddzielamy żółtka od białek. Najpierw ubijamy białka na sztywno. Dodajemy ksylitol i wodę do żółtek, a następnie ubijamy, aż utworzy się lekka piana. W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę ze zmiksowanymi pistacjami i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie dodajemy ją do masy z żółtek. Na koniec powoli dodajemy ubite białka. Bierzemy foremkę (my użyliśmy takiej o średnicy 20 cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy na niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki i jeśli żadna część ciasta nie przyklei się do niej, oznacza to, że ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.
Odstawiamy przygotowany biszkopt do ostygnięcia, a w międzyczasie możemy przystąpić do przygotowania kremu. Ubijamy serek śmietankowy, twaróg, masło pistacjowe i krople smakowe do smaku. Odstawiamy krem do lodówki, aż ostygnie biszkopt.
Teraz zbliżamy się do finału. Rozprowadzamy cały krem równomiernie na powierzchni schłodzonego biszkoptu i odstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypujemy równomiernie brzegi pokruszonymi pistacjami.
Wartości odżywcze | 1 kawałek (łącznie 10 kawałków) |
---|---|
Wartość energetyczna | 180 kcal |
Białko | 8 g |
Węglowodany | 9 g |
Tłuszcze | 12 g |
Błonnik | 2 g |
Tego typu ciasto smakuje po prostu niebiańsko. Jego doskonałe wartości odżywcze sprawiają, że możesz delektować się nim regularnie.
Zachęcamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ