Bez względu na pogodę na zewnątrz, zimny i orzeźwiający deser zawsze się przyda. A kiedy ma doskonale dobrany smak i wartości odżywcze, to nie można mu się oprzeć. Już na pierwszy rzut oka zachwycają swoimi trzema warstwami, przez co ich przygotowanie wydaje się być bardziej skomplikowane. Pozory mogą jednak mylić. Wystarczy, że wymieszasz tylko kilka składników na każdą warstwę. Gwarantujemy, że każdy sobie z tym poradzi.
Składniki na dolną warstwę:
- 100 g płatków owsianych
- 40 g oleju kokosowego
- 30 g syropu klonowego
- 30 g gorącej wody
Składniki na fioletową warstwę owocowego kremu:
- 125 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu bez grudek
- 60 g mieszanki mrożonych owoców jagodowych
- 30 g truskawkowego białka w proszku
- 15 g syropu klonowego
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej
Składniki na warstwę białego kremu:
- 125 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu bez grudek
- 50 g jogurtu greckiego z 0% tłuszczu
- Waniliowe Flavor Drops do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od przygotowania dolnej warstwy tartaletek. Wymieszaj wszystkie składniki – płatki owsiane, olej kokosowy i syrop klonowy w misce i dodaj gorącą wodę.
Przykryj miskę pokrywką, aby wszystko ładnie się ogrzało i odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie jeszcze raz i podziel mieszankę na 8 równych części. Weź 8 silikonowych foremek, popsikaj je olejem, aby łatwo się potem wyciągało deser. Wyłóż równą warstwę mieszanki z płatków owsianych na spodzie każdej foremki i dociśnij. Włóż przygotowane foremki do zamrażalnika na 10 minut, aby zastygły.
W międzyczasie możesz przygotować krem. Włóż wszystkie składniki – twaróg, mrożone owoce jagodowe, truskawkowe białko w proszku i syrop klonowy – do miski. Zmiksuj blenderem ręcznym lub ubijaj, aż powstanie krem.
Chwilę przed napełnieniem tartaletek kremem dodaj gumę ksantanową do mieszanki i wymieszaj dokładnie. To pomoże zachować optymalną konsystencję. Podziel ten krem równo pomiędzy 8 foremek i włóż je ponownie do zamrażalnika, tym razem na 20 minut.
Kiedy tartaletki z pierwszą warstwą kremu będą się chłodzić, przygotujemy ostatnią część, którą jest biały krem. Ubij wszystkie składniki – twaróg, jogurt grecki i Flavor Drops – razem i rozprowadź równomiernie tę warstwę w foremkach. Następnie ponownie odłóż je do zamrażalnika, tym razem na 90 minut i gotowe. Potem po prostu wyjmij te lodowe desery z foremek i można je podawać.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 tartaletka (w sumie 8 porcji) |
---|---|
Wartość energetyczna | 158 kcal |
Białko | 9 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 6 g |
Błonnik | 2 g |
Czy pokusisz się więc na ten kolorowy, orzeźwiający i pełen białka przepis? Jeśli tak, to możesz się nim rozkoszować nawet jako potreningową przekąską.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ