Przepis fitness: Proteinowe tartaletki sernikowe

Przepis fitness: Proteinowe tartaletki sernikowe

Bez względu na pogodę na zewnątrz, zimny i orzeźwiający deser zawsze się przyda. A kiedy ma doskonale dobrany smak i wartości odżywcze, to nie można mu się oprzeć. Już na pierwszy rzut oka zachwycają swoimi trzema warstwami, przez co ich przygotowanie wydaje się być bardziej skomplikowane. Pozory mogą jednak mylić. Wystarczy, że wymieszasz tylko kilka składników na każdą warstwę. Gwarantujemy, że każdy sobie z tym poradzi.

Składniki na dolną warstwę:

Składniki na fioletową warstwę owocowego kremu:

Składniki na warstwę białego kremu:

  • 125 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu bez grudek
  • 50 g jogurtu greckiego z 0% tłuszczu

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania dolnej warstwy tartaletek. Wymieszaj wszystkie składniki – płatki owsiane, olej kokosowy i syrop klonowy w misce i dodaj gorącą wodę.

Proteinowe tartaletki sernikowe - podstawowa warstwa

Przykryj miskę pokrywką, aby wszystko ładnie się ogrzało i odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie jeszcze raz i podziel mieszankę na 8 równych części. Weź 8 silikonowych foremek, popsikaj je olejem, aby łatwo się potem wyciągało deser. Wyłóż równą warstwę mieszanki z płatków owsianych na spodzie każdej foremki i dociśnij. Włóż przygotowane foremki do zamrażalnika na 10 minut, aby zastygły.

Proteinowe tartaletki sernikowe - dolna warstwa

W międzyczasie możesz przygotować krem. Włóż wszystkie składniki – twaróg, mrożone owoce jagodowe, truskawkowe białko w proszku i syrop klonowy – do miski. Zmiksuj blenderem ręcznym lub ubijaj, aż powstanie krem.

Proteinowe tartaletki sernikowe - krem owocowy

Chwilę przed napełnieniem tartaletek kremem dodaj gumę ksantanową do mieszanki i wymieszaj dokładnie. To pomoże zachować optymalną konsystencję. Podziel ten krem równo pomiędzy 8 foremek i włóż je ponownie do zamrażalnika, tym razem na 20 minut.

Kiedy tartaletki z pierwszą warstwą kremu będą się chłodzić, przygotujemy ostatnią część, którą jest biały krem. Ubij wszystkie składniki – twaróg, jogurt grecki i Flavor Drops – razem i rozprowadź równomiernie tę warstwę w foremkach. Następnie ponownie odłóż je do zamrażalnika, tym razem na 90 minut i gotowe. Potem po prostu wyjmij te lodowe desery z foremek i można je podawać.

Proteinowe tartaletki sernikowe

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze 1 tartaletka (w sumie 8 porcji)
Wartość energetyczna158 kcal
Białko9 g
Węglowodany16 g
Tłuszcze6 g
Błonnik2 g 

Czy pokusisz się więc na ten kolorowy, orzeźwiający i pełen białka przepis? Jeśli tak, to możesz się nim rozkoszować nawet jako potreningową przekąską.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *