Guma Ksantanowa - GymBeam

Ocena:
100 % of 100
100% (9)
Producent: GymBeam

Guma Ksantanowa to bezsmakowy i bezzapachowy proszek, który służy jako substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator. Dzięki swoim unikatowym właściwościom stała się popularnym składnikiem w wielu produktach spożywczych i jest używana głównie jako substytut glutenu w bezglutenowych przepisach. Kiedy jest używana do przygotowywania posiłków, ma właściwości podobne do żelatyny, ale guma ksantanowa jest pozyskiwana wyłącznie ze źródeł roślinnych. Dzięki temu jest odpowiednia dla wegan.

W magazynie
7,99zł
0,00zł

Guma Ksantanowa - unikatowa substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator w proszku, idealny do przepisów bezglutenowych

Guma Ksantanowa to popularna substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator w formie proszku, który jest częścią wielu produktów spożywczych i towarów konsumpcyjnych. Jest to polisacharyd produkowany w procesie fermentacji przez bakterie Xanthomonas campestris. Nie ma smaku oraz zapachu, więc możesz sobie nawet nie zdawać sprawy, że już spróbowałeś gumy ksantanowej. Ponadto produkt może być używany do dressingów, pieczywa, zup, soków owocowych, lodów oraz sosów. Unikatowe właściwości gumy ksantanowej poprawiają konsystencję, teksturę oraz elastyczność jedzenia.

Guma Ksantanowa jest często określana jako sekretny składnik przepisów bezglutenowych. Jest tak, ponieważ jest używana głównie do pieczenia bezglutenowych dobroci, gdzie jest doskonałym zamiennikiem glutenu. Dzięki jej właściwościom cisto ma puszystą teksturę, nie kruszy się i ma dłuższą przydatność do spożycia. Jednakże guma ksantanowa idealnie nadaje się również do zagęszczania posiłków dla osób, które mają alergie pokarmowe i które unikają produktów nabiałowych, jajek lub glutenu. Po połączeniu z wodą guma ksantanowa formuje żel podobny do żelatyny. Jednakże w przeciwieństwie do żelatyny jest pozyskiwana wyłącznie ze źródeł roślinnych, dzięki czemu jest odpowiednia również dla wegetarian i wegan.

    
Xanthan Gum - GymBeam

    
Guma Ksantanowa i jej zalety

  • substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator w formie proszku
  • idealnie nadaje się jako substytut glutenu, szczególnie w produktach bezglutenowych
  • poprawia konsystencję, teksturę oraz elastyczność produktów spożywczych
  • idealna do zagęszczania sosów, dressingów oraz zup
  • nie ma smaku oraz zapachu
  • odpowiednia dla wegan

    

Składniki

Guma ksantanowa (E415).

    

Zalecane stosowanie

Używaj zgodnie z własnymi preferencjami.

    

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze100 g
Wartość energetyczna 1 317 kJ/ 320 kcal
Tłuszcze 0 g
  z których nasycone 0 g
Węglowodany 77 g
  z których cukry 0 g
Białko 7 g
Sól 3,7 g

    

Ostrzeżenie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.

Więcej informacji
Główna kategoria Inne składniki do gotowania
Wyprodukowany w Chiny
Etykiety produktów Vegan
Dystrybutor GymBeam, s.r.o. Rastislavova 93, Košice 04001, Slovakia
Kategoria prawna produktu suplement diety
Forma proszek
Mieszanka czysty
Wegański tak
Wegetariański tak
Bez laktozy tak
Bezglutenowy tak
BIO nie
Bez GMO tak
Bez sztucznego słodzika tak
Bez opakowania z tworzywa sztucznego nie
Recenzje klientów Guma Ksantanowa - GymBeam
Napisz własną recenzję
Teraz recenzujesz:Guma Ksantanowa - GymBeam
Twoja ocena
Opakowanie (g) Cena Cena promocyjna W magazynie
Zapytania od klientów
Wpisz pytanie
Wpisz odpowiedź