Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności
Guma Ksantanowa - GymBeam
Guma Ksantanowa to bezsmakowy i bezzapachowy proszek, który służy jako substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator. Dzięki swoim unikatowym właściwościom stała się popularnym składnikiem w wielu produktach spożywczych i jest używana głównie jako substytut glutenu w bezglutenowych przepisach. Kiedy jest używana do przygotowywania posiłków, ma właściwości podobne do żelatyny, ale guma ksantanowa jest pozyskiwana wyłącznie ze źródeł roślinnych. Dzięki temu jest odpowiednia dla wegan.


Guma Ksantanowa - unikatowa substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator w proszku, idealny do przepisów bezglutenowych
Guma Ksantanowa to popularna substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator w formie proszku, który jest częścią wielu produktów spożywczych i towarów konsumpcyjnych. Jest to polisacharyd produkowany w procesie fermentacji przez bakterie Xanthomonas campestris. Nie ma smaku oraz zapachu, więc możesz sobie nawet nie zdawać sprawy, że już spróbowałeś gumy ksantanowej. Ponadto produkt może być używany do dressingów, pieczywa, zup, soków owocowych, lodów oraz sosów. Unikatowe właściwości gumy ksantanowej poprawiają konsystencję, teksturę oraz elastyczność jedzenia.
Guma Ksantanowa jest często określana jako sekretny składnik przepisów bezglutenowych. Jest tak, ponieważ jest używana głównie do pieczenia bezglutenowych dobroci, gdzie jest doskonałym zamiennikiem glutenu. Dzięki jej właściwościom cisto ma puszystą teksturę, nie kruszy się i ma dłuższą przydatność do spożycia. Jednakże guma ksantanowa idealnie nadaje się również do zagęszczania posiłków dla osób, które mają alergie pokarmowe i które unikają produktów nabiałowych, jajek lub glutenu. Po połączeniu z wodą guma ksantanowa formuje żel podobny do żelatyny. Jednakże w przeciwieństwie do żelatyny jest pozyskiwana wyłącznie ze źródeł roślinnych, dzięki czemu jest odpowiednia również dla wegetarian i wegan.
Guma Ksantanowa i jej zalety
- substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgator w formie proszku
- idealnie nadaje się jako substytut glutenu, szczególnie w produktach bezglutenowych
- poprawia konsystencję, teksturę oraz elastyczność produktów spożywczych
- idealna do zagęszczania sosów, dressingów oraz zup
- nie ma smaku oraz zapachu
- odpowiednia dla wegan
Składniki
Guma ksantanowa (E415).
Zalecane stosowanie
Używaj zgodnie z własnymi preferencjami.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1 317 kJ/ 320 kcal |
Tłuszcze | 0 g |
z których nasycone | 0 g |
Węglowodany | 77 g |
z których cukry | 0 g |
Białko | 7 g |
Sól | 3,7 g |
Ostrzeżenie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Główna kategoria | Inne składniki do gotowania |
---|---|
Wyprodukowany w | Chiny |
Etykiety produktów | Vegan |
Dystrybutor | GymBeam, s.r.o. Rastislavova 93, Košice 04001, Slovakia |
Kategoria prawna produktu | suplement diety |
Forma | proszek |
Mieszanka | czysty |
Wegański | tak |
Wegetariański | tak |
Bez laktozy | tak |
Bezglutenowy | tak |
BIO | nie |
Bez GMO | tak |
Bez sztucznego słodzika | tak |
Bez opakowania z tworzywa sztucznego | nie |
Opakowanie (g) | Cena | Cena promocyjna | W magazynie |
---|
Powiadom mnie o dostępności produktu