Choć uwielbiasz owsiankę, czasem potrzebujesz odmiany. A ta pieczona pyszność jest zdecydowanie świetnym wyborem. Jego konsystencja przypomina wilgotne brownies, które wszyscy kochamy. A gdy dodamy do tego masło orzechowe, to będzie już prawdziwa bajka. Po upieczeniu wystarczy udekorować je wszystkimi ulubionymi składnikami i możemy zajadać się tym pysznym smakołykiem.
Składniki:
- 350 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 150 g płatków owsianych
- 120 g dojrzałego banana
- 60 g gładkiego masła orzechowego
- 40 g gorzkiej czekolady
- 30 g białka czekoladowego
- 30 ml syropu klonowego
- 10 g kakao
- szczypta soli
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki owsiane z białkiem, kakao i szczyptą soli. W osobnej misce rozgniatamy banana widelcem, dodajemy syrop klonowy i mleko. Przelewamy mokre składniki do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gorzką czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Wlewamy masę owsianą do małego naczynia do pieczenia i polewamy ją masłem orzechowym, delikatnie mieszając łyżką, aby uzyskać efekt marmuru. Pieczemy owsiankę w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Gdy będzie gotowa, możemy ją od razu podawać.
Nasza rada: Owsiankę można udekorować jogurtem greckim, świeżymi lub liofilizowanymi owocami.
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 4 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 402 kcal |
Białko | 19,5 g |
Węglowodany | 43 g |
Tłuszcze | 15,5 g |
Błonnik | 6 g |
Lubisz owsiankę? W takim razie zdecydowanie musisz spróbować tej pieczonej wersji. Możesz doprawić ją według własnego gustu.
Zachęcamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ