Masła orzechowe są podstawą w kuchni każdego entuzjasty fitnessu i właśnie dlatego wierzymy, że masz w domu masło pistacjowe. Z tego masła upieczemy przepyszne i nietradycyjne ciasto pistacjowe. Pistacje są bogate w białko i mają mniej tłuszczu, niż inne rodzaje orzechów. Użyjemy ich do przygotowania ciasta i kremu w tym przepisie, oraz do dekoracji. Miłośnicy pistacji na pewno się skuszą i sami go wypróbują!
Na ciasto:
- 60 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 g niesolonych pistacji
- 40 g erytrytolu
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ulepszacza do ciasta
Na krem:
- 250 g ricotty
- 30 g masła pistacjowego
- 15 g białka waniliowego
- sok z ½ of cytryny
- słodzik zgodnie z preferencjami
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek i ubij je na białą pianę. Wymieszaj żółtka z erytrytolem i wodą. Ubij mieszankę na pianę. Stopniowo dodawaj mąkę, ulepszacz do ciasta, mleko i zmielone pistacje do masy. Wymieszaj pianę z białek z przygotowaną mieszanką. Wylej ciasto do formy do pieczenia o przeciętnej wielkości 20 cm i piecz w 180°C mniej więcej przez 20 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem pistacjowy z ricottą. Wymieszaj wszystkie składniki, czyli ricottę, masło pistacjowe, białko, sok z cytryny i odrobinę słodzika. Jeśli krem jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka. Rozsmaruj przygotowany krem na upieczonym cieście i pozostaw do zastygnięcia w lodówce minimum na 60 minut. Przed podaniem możemy udekorować ciasto kawałkami pistacji. Smacznego.
Czy spróbujesz to ciasto pistacjowe z ricottą, masłem pistacjowym i białkiem? Jak wykorzystujesz masło pistacjowe w kuchni? Podziel się z nami swoimi wskazówkami na rarytasy z maseł orzechowych w komentarzach. Jeśli ten przepis cię zainspirował, to podziel się nim ze swoimi znajomymi i wspomóż go poprzez udostępnienie.
DODAJ NOWY KOMENTARZ