Przepis fitness: Mus czekoladowo-pomarańczowy ze słodkich ziemniaków

Przepis fitness: Mus czekoladowo-pomarańczowy ze słodkich ziemniaków

Pyszny deser nie zawsze musi składać się z dużej ilości gęstego ciasta. Czasami wystarczy wymieszać zaledwie kilka składników, aby stworzyć lekki, pyszny mus, którym mogą się delektować wszyscy, nawet weganie. Jako bazy użyliśmy słodkich ziemniaków i mleka kokosowego, aby uzyskać idealną konsystencję. Połączenie kakao, syropu klonowego i skórki pomarańczowej zadba o smak i kolor. To jak, spróbujesz go?

Składniki

Mus czekoladowo-pomarańczowy ze słodkich ziemniaków - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Dzień lub przynajmniej kilka godzin przed przygotowaniem tego deseru włóż puszkę mleka kokosowego do lodówki, aby oddzielić część stałą od płynnej.  

Przygotuj słodkie ziemniaki. Umyj je, osusz i przekrój wzdłuż. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut, aż będą całkowicie miękkie.

Krem czekoladowo-pomarańczowy ze słodkich ziemniaków - sposób przygotowania

Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygną, wydrąż łyżką wnętrze słodkich ziemniaków i umieść je w blenderze. Dodaj stałą część mleka kokosowego, kakao, syrop klonowy i około połowy przygotowanej skórki z pomarańczy. Zmiksuj wszystko razem, aż uzyskasz gładki i puszysty krem. Podziel tę mieszankę na dwie przygotowane miseczki, w których będzie podawana. Następnie wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę. Na koniec posyp pozostałą startą skórką z pomarańczy i pokruszonymi ziarnami kakao.

Mus czekoladowo-pomarańczowy ze słodkich ziemniaków

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 2 porcje)

Wartość energetyczna303 kcal
Białko6g
Węglowodany47g
Tłuszcze9g
Błonnik5g

Założymy się, że ten mus czekoladowo-pomarańczowy będzie wspaniałym deserem, który orzeźwi Cię w gorące letnie dni.

Zapraszamy do dzielenia się z nami swoimi dziełami w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *