Kiedy miękkie ciasto spotyka się z chrupiącymi migdałami na powierzchni, to musi smakować obłędnie. Przygotowanie nie jest wcale skomplikowane i wszystko w moment będzie gotowe do pieczenia. Możesz cieszyć się nim wraz z kubkiem gorącej kawy lub innego napoju.
Składniki:
- 150 g mąki zwykłej
- 120 ml półtłustego mleka
- 60 g cukru trzcinowego
- 40 g całych nasion maku
- 40 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki do przyozdobienia:
- 80 g dżemu ze śliwek (możesz także użyć Jammy Spread)
- 30 g migdałów w płatkach
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zmieszaj mąkę z makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj jajka, olej i mleko, a następnie wymieszaj wszystko ostrożnie i dokładnie. Przelej ciasto do małej foremki do pieczenia (nasza miała wymiary 20×20 cm) i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 °C na około 25 minut lub do momentu aż wykałaczka nie będzie wychodziła z niego sucha. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Kiedy będzie jeszcze ciepłe, posmaruj je dżemem śliwkowym na wierzchu i posyp je migdałami w płatkach. Zostaw je do ostygnięcia i gotowe. Możesz je podawać.
Odkryj nasze bestsellery:
Informacje żywieniowe | 1 porcja (przepis na 9 kawałków) |
---|---|
Wartość energetyczna | 222 kcal |
Białko | 5 g |
Węglowodany | 27 g |
Tłuszcze | 10 g |
Błonnik | 2 g |
To proste i pyszne ciasto jest doskonałe na dni, kiedy masz ochotę upiec coś smacznego bez spędzania zbyt dużo czasu w kuchni. Zdecydowanie warte spróbowania.
Podziel się z nami swoimi dziełami na kanałach społecznościowych za pomocą hashtaga #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ