Przepis fitness: kremowy „Mac and Cheese” w wersji białkowej

Przepis fitness: kremowy „Mac and Cheese” w wersji białkowej

Nabraliście ochoty na pyszny makaron serowy? A gdybyśmy powiedzieli Ci, że mamy dla Ciebie przepis na tradycyjny Mac and Cheese w zdrowszej wersji pełnej białka? Nie wiemy jak Ty, ale my od razu poddaliśmy się pokusie tego kremowego przysmaku. Chcesz wiedzieć dlaczego? Chodź zobaczyć!

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 150 g krótkiego makaronu lub makaronu kolanka
  • 100 ml mleka
  • 60 g sera twardego (najlepiej cheddar)
  • 30 g drobnego, półtłustego sera twarogowego bez grudek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • duża garść szpinaku
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
Składniki - Mac and Cheese

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Rozdrobniony czosnek smażymy na odrobinie oleju, solimy, doprawiamy, zalewamy wodą i mlekiem, i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania dodajemy makaron gotujemy go do miękkości. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia. Nie odsączamy wody, będzie ona stanowiła podstawę sosu, ale jeśli jest go za dużo/za mało, można odlać lub dodać trochę mleka/wody w zależności od potrzeb. Następnie dodajemy starty twardy ser do ugotowanego makaronu i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera. Następnie dodajemy trochę musztardy i liści szpinaku, który zmniejszy swoją objętość pod wpływem ciepła.

Mac and cheese - Instrukcje

Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ser twarogowy. Makaron można podawać zaraz po ugotowaniu, posypany świeżą pietruszką. Smacznego!

Przepis fitness: kremowy "Mac and Cheese" w wersji białkowej
WARTOŚCI ODŻYWCZEW 1 PORCJI (ŁĄCZNIE 2 PORCJE)
Kalorie413
Białko21 g
Węglowodany57 g
Tłuszcze11 g

Wierzymy, że wkrótce zachwycisz siebie i swoich bliskich tym prostym przepisem na proteinowy Mac and Cheese. Jeśli od razu zakochałeś się w tym przepisie, możesz go wesprzeć, dzieląc się nim z innymi.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *