Dziś postanowiliśmy przygotować kotlety, ale nie byle jakie, tylko w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa użyliśmy mieszanki grzybowej, która wypełni całą kuchnię swoim pięknym aromatem. Całości dopełni również natka pietruszki, tłuczone ziemniaki i kiszone ogórki.
Składniki na placki:
- 500 g grzybów (pieczarek, borowików itp.)
- 100 g bułki tartej (50 g na mieszankę, 50 g do obtoczenia)
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście szpinaku baby
- 2 jajka
- 2 łyżki drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Składniki do podania:
- tłuczone ziemniaki
- ogórki kiszone
- pietruszka
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę i drobno siekamy, podobnie jak grzyby. Dodajemy 1 łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy na niej cebulę i grzyby do momentu, aż wyparuje woda. Następnie dodajemy zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek, szpinak baby oraz zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty, zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie przekładamy masę do miski, dodajemy drożdże, 50 g bułki tartej i jajka. Doprawiamy mieszankę solą i czarnym pieprzem i zaczynamy formować kotlety, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Rozgrzewamy pozostałą 1 łyżkę oleju na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor. Teraz możemy podać posiłek. My wybraliśmy tłuczone ziemniaki, kiszone ogórki i natkę pietruszki. Co więcej, kotlety świetnie smakują również ze świeżym pieczywem i sosami bezkalorycznymi.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja bez przystawki (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 321 kcal |
Białko | 16 g |
Węglowodany | 36 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 7 g |
Jeśli chcesz wypróbować bezmięsną wersję tego klasycznego przepisu, z pewnością pokochasz te grzybowe kotleciki.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ