Przepis fitness: Indyjski chlebek naan

Przepis fitness: Indyjski chlebek naan

Naan to integralna część kuchni indyjskiej. Typowo spożywa się go z curry z kurczakiem lub maślanym kurczakiem. Zdecydowaliśmy się go wypróbować i przygotować go samodzielnie, a smakuje bardzo podobnie do tego, który można dostać w indyjskich restauracjach. Zdecydowaliśmy się podać go w niekonwencjonalny sposób z lekką sałatką i dipem. Jednakże pasuje doskonale także do twarożku. Możesz jeść go z czymkolwiek, z czym tylko będziesz mieć ochotę.

Składniki:

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie suche składniki – pełnoziarnistą mąkę orkiszową, zwykłą mąkę pszenną, suszone drożdże i sól. Następnie dodaj twaróg i wodę, aby stworzyć zwarte ciasto. Możesz dostosować ilość dodanej wody w zależności od jego konsystencji.

Indyjski chlebek naan - przygotowanie

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swój rozmiar. Podziel wyrośnięte ciasto na 8 części i rozwałkuj je na placki (które będą się mieścić na twojej patelni). Na nagrzanej wcześniej i popsikanej olejem w sprayu patelni podsmażaj placki na obu stronach do momentu, aż pojawią się ciemniejsze miejsca. Kiedy jeszcze będą ciepłe, możesz posmarować je masłem, czosnkiem lub posypać ziołami.

Chlebki smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Pasują doskonale do sałatki, hummusu, twarożku lub dipu.

Nasza wskazówka na dip: Wymieszaj 1 jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę miodu. Możesz dodać sól, zioła lub inne składniki w zależności od twoich preferencji.

Możesz także rozkoszować się chlebkiem naan jako częścią naszych przepisów:

Indyjski chlebek naan
Wartości odżywcze 1 naan (w sumie 8 chlebków)
Wartość energetyczna242 kcal
Białko12 g
Węglowodany42 g
Tłuszcze1,5 g
Błonnik6 g

Naan to nie tylko dodatek do sosów. Możesz się nim rozkoszować z sałatką lub idealnie zbalansowanym dipem.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych tagując #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *