Kto lubi ciasta naked? Mówimy oczywiście o ciastach, które są „nagie” i widać wszystkie ich warstwy. W tym przypadku widać na pierwszy rzut oka, że jest to przepyszny ciasto red velvet, które doskonale uzupełnia nadzienie z kremowego twarożku. Na pewno zakochasz się w tym przysmaku.
Składniki na ciasto:
- 200 ml 1% mleka acodifilnego
- 175 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 100 g ksylitolu
- 100 ml bezzapachowego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sproszkowanego buraka
- 1 łyżka kakao w proszku
- waniliowe krople smakowe do smaku
Składniki na krem:
- 400 g chudego twarogu
- 30 g waniliowego białka w proszku
- 30 g ksylitolu
- 100 g truskawkowego Jammy Spread
- waniliowe krople smakowe do smaku
- 10 g liofilizowanych malin do ozdoby
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miski, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko acidofilne, olej, sproszkowanego buraka, mąkę, kakao w proszku, waniliowe krople smakowe i dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj raz jeszcze. Przelej masę do foremki do pieczenia (nasza miała 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, umieść w piekarniku nagrzanym do 170 °C i piecz przez 45 minut. Czas pieczenia możesz ocenić za pomocą wykałaczki: jeśli po włożeniu w ciasto wychodzi z przyklejoną do niej masą, ciasto nie jest jeszcze gotowe. W takim wypadku piecz jeszcze przez około 10 minut.
Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie, podziel jego wysokość na dwie połówki. Da ci to dwie niskie warstwy ciasta.
Wymieszaj twaróg, waniliowe białko w proszku i ksylitol ze sobą w misce i dodaj krople smakowe. Wymieszaj wszystko dokładnie i możesz zaczynać układać warstwy. Wyłóż 50 g truskawkowego Jammy Spread na dolną warstwę. Na nią wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równo na powierzchni.
Następnie umieść drugą warstwę ciasta na górze i ponownie posmaruj pozostałym Jammy Spread i resztą kremu. Posyp całość pokruszonymi liofilizowanymi malinami, by pięknie ozdobić całe ciasto. Gotowe! Wystarczy tylko wstawić do lodówki i poczekać aż nieco stężeje i można podawać.
Odkryj nasze bestsellery:
Informacje żywieniowe | 1 kawałek (przepis na 12 kawałków) |
---|---|
Wartość energetyczna | 200 kcal |
Białko | 9 g |
Węglowodany | 17 g |
Tłuszcz | 10 g |
Błonnik | 3 g |
Jeśli lubisz tak zwane „ciasta naked”, na pewno pokochasz tę wersję red velvet, która wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Podziel się z nami swoimi dziełami na kanałach social media za pomocą hashtaga #gymbeampl
DODAJ NOWY KOMENTARZ