Podczas gdy Boże Narodzenie może być znane z obfitości świątecznych smakołyków, Wielkanoc z pewnością zasługuje na własną porcję pysznych przysmaków. Zakochaliśmy się w tym przepisie już po jednym kęsie. Połączenie chrupiących ciasteczek i kremowego nadzienia z orzechów laskowych jest po prostu idealne.
Składniki:
- 200 g drobnej mąki orkiszowej + 20 g do posypania
- 100 g masła
- 70 g cukru kokosowego
- 50 g drobnej mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 g miodu
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki do dekoracji:
- 100 g pasty białkowej z orzechów laskowych MoiMüv
- 10 g cukru pudru
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąki z cukrem i solą. Dodajemy jajko, miód i zmiękczone pokrojone masło i ugniatamy, aż uzyskamy zwarte ciasto. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie przygotowujemy matę do pieczenia, lekko oprószamy ją mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty ciasteczek o tematyce wielkanocnej. Pamiętaj, aby wyciąć środek połowy ciastek, aby krem z orzechów laskowych mógł przez nie później prześwitywać.
Umieszczamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 12–15 minut.
Po ostygnięciu smarujemy dolną część każdego ciasteczka kremem z orzechów laskowych i przekładamy je ciastem, z których usunięto środek. Po zakończeniu posypujemy cukrem pudrem przez sitko.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 sztuka (łącznie 40 sztuk) |
---|---|
Wartość energetyczna | 65 kcal |
Białko | 1,5 g |
Węglowodany | 7,5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Błonnik | 1 g |
Wielkanoc po prostu nie byłaby kompletna bez słodkich przysmaków, a te ciasteczka są idealnym dodatkiem do każdego świątecznego stołu.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych kreacji kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ