Przepis fitness: Chrupiący chleb pełen błonnika i białka

Jesteś jedną z tych osób, które nie mogą zrezygnować z zapachu i smaku świeżego pieczywa? Nie rozpaczaj! Przygotuj z nami chrupiący chleb pełen błonnika i białka! Wyczaruj smaczne i pachnące śniadanie!

Składniki na 1 chleb:

  • 150 g płynnych białek jaj
  • 130 g pełnoziarnista gładka mąka orkiszowa
  • 125 ml wody
  • 30 g bezsmakowego True Whey białka
  • 10 g błonnika rozpuszczalnego Psyllium
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczki soli
  • nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przekładamy białka jaj, mąkę orkiszową, wodę, białko, Psyllium, proszek do pieczenia i sól do miski i mieszamy wszystko dobrze aż do uzyskania gładkiego ciasta. W zależności od smaku, można dodać także len, dynię, sezam lub nasiona i wymieszać je z ciastem za pomocą szpatułki. Przygotowane w ten sposób gęste ciasto przekładamy do formy do wypieku chleba wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy chleb przez około 33 minuty w temperaturze 170° C aż skórka zacznie nabierać złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy chleb i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Wtedy można zacząć cieszyć się chrupiącym chlebem!

Fitness recipe: Crispy bread full of fiber and protein

Wartości odżywcze w 1 chlebie

Kalorie

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

715

56 g

99 g

6.5 g

Wierzymy, że nie przegapisz wyjątkowego smaku delikatnie pachnącego i chrupiącego chleba dietetycznego. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, wesprzyj go, dzieląc się nim z innymi.