Przepis fitness: Chleb Cukiniowy z Białkiem i Czekoladą

Przepis fitness: Chleb Cukiniowy z Białkiem i Czekoladą

Czy słodkie pieczywo to jedno z Twoich największych przyjemności? Tym razem przygotowaliśmy pyszny chleb z cukinią fitness z dawką białka, który ma przyjemny czekoladowy smak. Nie czekaj i ciesz się nim na śniadanie lub wykorzystaj go jako zdrową przekąską, która dobrze Cię nasyci!

Składniki:

  • 200 g cukinii (1 cukinia)
  • 130 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 ml kefiru
  • 40 g ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 30 g czekolady
  • 25 g białka w proszku o smaku czekoladowym
  • 15 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
Przepis fitness: chleb z cukinii z dodatkiem białka i czekolady

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Na początku mieszamy razem wszystkie sypkie składniki – mąkę, białko, ksylitol, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Następnie obieramy cukinię, ścieramy ją na drobnej tarce i usuwamy z niej nadmiar wodyDodajemy wyciśniętą cukinię, jajka i kefir do przygotowanych wcześniej składników. Mieszamy wszystko razem i na koniec dodajemy posiekaną czekoladę do ciasta. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia chleba i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy, możesz użyć wykałaczki, która powinna pozostać sucha włożeniu i wyjęciu z ciasta.

Przepis fitness: chleb z cukinii z dodatkiem białka i czekolady

Pozostawiamy chleb do całkowitego ostygnięcia przed jego wyjęciem z formy. Przygotowane pieczywo można spożywać samodzielnie lub posmarować dżemem i masłem orzechowym. Smacznego!

Przepis fitness: chleb z cukinii z dodatkiem białka i czekolady
Wartości odżywczew 100 g (łącznie 1 chleb – 500 g)
Kalorie221
Białko12 g
Węglowodany34 g
Tłuszcze6 g

Przepis video na Chleb Cukiniowy z Białkiem i Czekoladą:

Czy przypadł Ci do gustu ten chlebek cukiniowy z dawką białka? Jeśli tak, podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *