Przepis fitness: Białkowe ciasto bananowe w słoiku

Przepis fitness: Białkowe ciasto bananowe w słoiku

Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealnie słodki przysmak. Podstawą tego deseru jest biszkopt o smaku bananowym, doskonale uzupełniony waniliowym kremem. Ta bogata w białko kombinacja zachwyci Twoje kubki smakowe i odżywi mięśnie. Zalecamy przygotowanie pucharków dzień wcześniej, a następnie sięgnięcie po jeden z nich do lodówki. Luksusowe śniadanie lub przekąska w zasięgu ręki.

Składniki na biszkopt bananowy:

Składniki na nadzienie białkowe:

Białkowe ciasto bananowe w słoiku - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Umieść ksylitol, jajka i zmiękczone masło w misce i dokładnie ubij. Następnie dodaj wszystkie suche składniki, czyli białko w proszku, proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Rozgnieć banana na gładkie purée i ostrożnie dodaj go do ciasta. Przygotuj blachę do pieczenia, spryskaj ją olejem do gotowania i równomiernie wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut i piecz, aż ciasto będzie gotowe. Sprawdź biszkopt, nakłuwając go wykałaczką. Jeśli będzie sucha, oznacza to, że spód ciasta jest gotowy. Jeśli będzie wilgotna, piecz ciasto trochę dłużej. Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika i blachy do pieczenia, odwracając go do góry nogami, i odstaw do ostygnięcia.

Białkowe ciasto bananowe w słoiku - pieczenie biszkoptu

Teraz możesz przygotować kremowe nadzienie. Doprowadź 400 ml mleka do wrzenia na kuchence. Pozostałe 100 ml mleka użyj do przygotowania budyniu w proszku, a następnie wlej tę mieszankę do gorącego mleka. Stopniowo dodawaj białko w proszku i ostrożnie mieszaj, gotując przez chwilę, aby upewnić się, że kremowe nadzienie nie ma grudek.

Białkowe ciasto bananowe w słoiku - krem

Pokrój upieczony biszkopt w małe kostki.

Białkowe ciasto bananowe w słoiku

Teraz możesz zacząć tworzyć warstwy.

Białkowe ciasto bananowe w słoiku - warstwy

Przygotuj trzy słoiki i ułóż warstwy, naprzemiennie układając kostki biszkoptu i kremowe nadzienie, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Po przygotowaniu odstaw słoiki do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie deser będzie gotowy do podania. Na pewno sprawdzi się na przykład do herbaty czy kawy.

Nasza rada: Pozostawienie słoików na noc w lodówce sprawi, że kremowe nadzienie będzie miało wystarczająco dużo czasu, aby wsiąknąć w biszkopt i nadać mu gładszej konsystencji. Całość można wzbogacić o sosy zero, orzechy lub liofilizowane owoce. 

Białkowe ciasto bananowe w słoiku

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 słoik (łącznie 3 sztuki)

Kalorie538 kcal
Białko34 g
Węglowodany57 g
Tłuszcze18 g
Błonnik dietetyczny6 g

Te białkowe słoiki stanowią idealną propozycję na śniadanie lub większą przekąskę przed, lub po treningu. Nie tylko zachwycisz swoje kubki smakowe, ale także dostarczysz swoim mięśniom bardzo potrzebne składniki odżywcze.

Nie wahaj się i podziel się z nami kulinarnymi kreacjami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. M.A.B.
    26. 03. 2024
    Odpowiedź:

    Napisaliscie o drobnej mace orkiszowej czyli dla przecietnej osoby to maka jasna typ 650-750. Na zjeciu maka wholemeal czyli z pelnego przemialu, typ 2000-3000. Troche sie to nie zgadza 😉

    Odpowiedz Pokaż odpowiedzi
    1. Paulina Kosinska
      26. 03. 2024
      Odpowiedź:

      Dziękujemy za czujność! Zaktualizowaliśmy listę składników. 🙂

      Odpowiedz