Lubisz desery kawowe? W takim razie dzisiejszy przepis na pudding chia z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowaliśmy go z kilku warstw, dzięki czemu uzyskaliśmy idealne połączenie smaku wanilii z warstwami kawy i kakao. Jest podawany na zimno, co czyni go szczególnie orzeźwiającym letnim przysmakiem. A jeśli szukasz przepisu na bogaty w białko smakołyk, z pewnością spodoba Ci się jego profil odżywczy.
Składniki:
- 300 ml częściowo odtłuszczonego mleka
- 50 g nasion chia
- 30 g białka waniliowego w proszku
- 30 ml mocnego espresso
- 1 łyżeczka kakao w proszku + odrobina do dekoracji
- waniliowe krople smakowe do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
W szejkerze mieszamy białko w proszku z mlekiem, dodajemy nasiona chia i odstawiamy je do namoczenia na co najmniej 15 minut. Następnie dzielimy mieszankę chia na 3 części. Do pierwszej części dodajemy kakao w proszku i dosładzamy całość waniliowymi kroplami smakowymi. Do drugiej części dodajemy espresso, a trzecią część pozostawiamy bez zmian. Umieszczamy przygotowane warstwy w lodówce na kilka godzin, aby nasiona jeszcze bardziej spęczniały. Następnie nadszedł czas na podanie. Bierzemy dwie szklanki lub pucharki i równomiernie układamy w nich wszystkie trzy warstwy. Posypujemy kakao na wierzchu i natychmiast podajemy.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 szklanka (łącznie 2 szklanki) |
---|---|
Wartość energetyczna | 271 kcal |
Białko | 23 g |
Węglowodany | 14 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 12 g |
Jeśli szukasz orzeźwiającego deseru lub przekąski o doskonałych wartościach odżywczych, ten pudding chia a’la tiramisu będzie doskonałym wyborem.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ