Przepis fitness: Pizza na spodzie z kalafiora z prosciutto i mozzarellą

Przepis fitness: Pizza na spodzie z kalafiora z prosciutto i mozzarellą

Próbujesz ograniczyć spożycie węglowodanów, ale uwielbiasz pizzę? W takim razie pokochasz ten przepis. Podstawą ciasta jest połączenie kalafiora, jajka i sera, dzięki czemu jest ono bogate w białko. A gdy dodasz do niej wszystkie ulubione smakołyki, otrzymasz idealną i odżywczą pizzę. My wybraliśmy sprawdzone połączenie pomidorów, mozzarelli i prosciutto. Z czym najbardziej lubisz jeść pizzę?

Składniki na ciasto:

  • 40 g sera edam
  • 1 mały kalafior (400 g)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

Przepis fitness: Pizza na spodzie z kalafiora z prosciutto i mozzarellą

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy kalafior, dzielimy go na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie odcedzamy wodę, miksujemy kalafior w blenderze na mniejsze kawałki i wyciskamy płyn rękami. Możesz również użyć ręcznika – umieść w nim całą mieszankę, zawiń i wyciśnij. Powinna być tak sucha, jak to tylko możliwe. Mieszamy kalafior z jajkiem, drobno startym serem i szczyptą soli. Bierzemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia i rozkładamy na niej masę kalafiorową tak, aby przypominała spód do pizzy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmujemy pizzę, smarujemy ją ketchupem niskokalorycznym, a na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypujemy oregano.

Pizza na spodzie z kalafiora z prosciutto i mozzarellą - sposób przygotowania

Pieczemy pizzę przez kolejne 10 minut (ponownie w temperaturze 180°C). Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy ją prosciutto, pomidorkami koktajlowymi i rukolą, a następnie podajemy.

Pizza na spodzie z kalafiora z prosciutto i mozzarellą

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 2 porcje)
Wartość energetyczna321 kcal
Białko28 g
Węglowodany11 g
Tłuszcze17 g
Błonnik6 g

Dzisiejsza pizza świetnie nadaje się na lunch lub kolację, zwłaszcza po treningu. Podzieliłbyś się nią z kimś czy zatrzymał dla siebie?

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hasztagiem #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *