Czy szukasz przepisów pełnych białka? Jeśli tak, to te pieczone udka z kurczaka będą doskonałym wyborem. Po prostu włóż wszystkie składniki do naczynia do pieczenia i pozwól im zdziałać cuda. Rezultat? Soczysty kurczak z chrupiącą skórką podawany z doskonałym miksem warzyw i ciecierzycą jako dodatkowy bonus. Kto mógłby być w stanie oprzeć się tak kuszącemu posiłkowi?
Składniki:
- 300 g ciecierzycy gotowej do spożycia
- 200 g marchewki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 4 udka kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- świeża pietruszka
- sól do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój cebulę na półksiężyce. Wyczyść i pokrój marchew na mniejsze kawałki. Opłucz ciecierzycę, odsącz i włóż do naczynia do pieczenia razem z marchewką i cebulą. Do małej miski dodaj oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mieloną słodką papryką, wędzoną papryką, mielonym kminkiem i solą do smaku. Wymieszaj dokładnie. Połącz ⅔ tej mieszanki z oliwą z warzywami w naczyniu do pieczenia. Następnie weź przygotowane udka z kurczaka i dopraw je solą i czarnym pieprzem zgodnie z twoimi upodobaniami.
Na koniec pokryj kurczaka pozostałą ⅓ mieszanki z oliwą i połóż na przygotowanych warzywach. Jeśli jest taka konieczność, dodaj trochę wody do naczynia. Przykryj pokrywką (jeśli ją masz) lub użyj folii aluminiowej. Włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 °C (392 °F) i piecz przez 40 minut. W tym czasie możesz sprawdzić kurczaka, przewrócić go czy dodać wody, jeśli to konieczne. Następnie zdejmij pokrywkę z naczynia, przewróć kurczaka skórą do góry i piecz go jeszcze przez dodatkowe 20–30 minut, aby skórka stała się chrupiąca. Podawaj danie udekorowane świeżą pietruszką. Tłuczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do tego pieczonego kurczaka z ciecierzycą.
Wartości odżywcze | 1 porcja (w sumie 4 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 472 kcal |
Białko | 32 g |
Węglowodany | 24 g |
Tłuszcz | 26 g |
Błonnik | 7 g |
Ten kurczak jest idealny także jako potreningowy posiłek. Zjesz go na obiad czy na kolację?
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ