Przepis fitness: Pieczone bataty nadziewane wołowiną

Przepis fitness: Pieczone bataty nadziewane wołowiną

Urok bataty kryje się nie tylko w bogatej ilości składników odżywczych, antyoksydantów oraz beta-karotenu. W połączeniu z wołowiną i łagodnym sosem pomidorowym tworzą idealną harmonię smaków. Wypróbuj przepis na słodkie ziemniaki nadziewane mięsem w sosie pomidorowym i przeżyj to gastronomiczne doświadczenie! Gotujmy!

Składniki:

  • 300 g chudej wołowiny (udziec)
  • 2 średniej wielkości bataty
  • 150 g pomidorów
  • 40 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 1 garść dzikiego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól i zmielony czarny pieprz do smaku
  • oliwa

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Ponadziewaj słodkie ziemniaki widelcem i piecz je w 180 °C przez mniej więcej 45 minut, aż nie staną się całkowicie miękkie. W międzyczasie zmiel wołowinę, dodaj sól i przyprawy. Następnie podsmaż drobno posiekaną cebulkę na brązowy kolor na gorącym oleju. Dodaj puree pomidorowe, zmieloną wołowinę, kminek, zmieloną słodką paprykę i sól, aby mięso się dobrze zamknęło. Skrop mięso bulionem, dodaj pokrojone pomidory i gotuj na małym ogniu przez 15 minut przykryte pokrywką. Następnie dodaj drobno posiekany dziki czosnek, dopraw solą, pieprzem i zdejmij mięso z ognia. Przekrój upieczone bataty wzdłuż długości, delikatnie rozgnieć wnętrze widelcem i dodaj soli. Wypełnij słodkie ziemniaki mięsnym sosem i podawaj. Smacznego!

Przepis fitness: Pieczone słodkie ziemniaki nadziewane wołowiną
Wartości odżywcze1 porcja (w sumie 2 porcje)
Kalorie447
Białko35 g
Węglowodany49 g
Tłuszcz13 g

Nie zatrzymuj tego idealnego przepisu na pieczone bataty nadziewane mięsem w sosie pomidorowym tylko dla siebie! Udostępnij ten przepis swoim znajomym i podziel się tym doskonałym doświadczeniem również z nimi.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *