Jeśli masz dość klasycznego makaronu z sosem pomidorowym, to mamy dziś coś szczególnie dla ciebie. Co powiesz na danie szansy sosowi buraczanemu? I nie musisz martwić się również o białko. Przemyciliśmy całe opakowanie serka wiejskiego do tego przepisu, więc twoje mięśnie także będą usatysfakcjonowane.
Składniki:
- 350 g krótkiego makaronu (fusilli, penne)
- 300 g czerwonych buraków
- 200 g naturalnego serka wiejskiego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Składniki do dekoracji:
- 20 g drobno posiekanych pistacji
- świeże zioła do smaku (na przykład szczypiorek lub pietruszka)
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Obierz czerwone buraki i cebulę, a następnie pokrój każde z nich na ćwiartki.
Dopraw warzywa solą i czarnym pieprzem do smaku, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i piecz, aż buraki będą miękkie; powinno zająć to około 50 minut w 190°C. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie na al dente zgodnie z instrukcją. Odcedź makaron (zachowując około 4 miarek wody z makaronu).
Pozostaw warzywa, aby lekko ostygły, a następnie włóż je do blendera. Dodaj serek wiejski, sok z cytryny i około 2 miarek wody z makaronu. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wymieszaj przygotowany sos z ugotowanym makaronem. Jeśli potrzeba, dodaj więcej wody z makaronu. Po skończeniu danie jest gotowe do podania. Udekoruj makaron na talerzu posiekanymi pistacjami i świeżymi ziołami.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (w sumie 4 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 462 kcal |
Białko | 19 g |
Węglowodany | 70 g |
Tłuszcze | 10 g |
Błonnik | 8 g |
Kto zatem ma ochotę spróbować tego kuszącego sosu, który przyciąga wzrok już na pierwszy rzut oka?
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ