Przepis fitness: Gnocchi twarogowe z sosem dyniowym

Przepis fitness: Gnocchi twarogowe z sosem dyniowym

Choć dzisiejszy przepis na pierwszy rzut oka może być nieco bardziej skomplikowany, zdecydowanie nie musisz się go obawiać. Nawet mniej doświadczeni kucharze, jeśli się postarają, będą w stanie sobie z nim poradzić. Podstawą całego dania jest purée z dyni, które pomoże stworzyć kremowy i delikatny sos. Jego idealnym dopełnieniem są gnocchi twarogowe z parmezanem i odrobiną świeżej szałwii. Już jesteście podekscytowani?

Składniki na gnocchi:

  • 120 g mąki + 20 g do oprószenia
  • 80 g miękkiego, beztłuszczowego twarogu
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 200 g purée z dyni (jeśli go nie masz, przygotuj je według poniższych wskazówek)
  • 100 ml mleka półtłustego
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej szałwii
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Składniki do dekoracji:

  • 5 g parmezanu
  • świeża szałwia do smaku
Gnocchi twarogowe z sosem dyniowym - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Jeśli nie masz gotowego purée z dyni, przygotuj własne. Jeśli masz, możesz pominąć ten krok i kontynuować. Bierzemy dynię Hokkaido, myjemy ją i kroimy na dwie połówki. Nie ma potrzeby jej jeszcze obierać ze skóry ani przycinać. Z obu połówek usuwamy pestki. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na niej dynię skórą do góry. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do ok. 180°C i pieczemy, aż dynia będzie miękka. Całość powinna nam zająć około 30–45 minut (w zależności od wielkości dyni). Po upieczeniu obieramy dynię i miksujemy miąższ na delikatne purée. Jeśli wydaje się zbyt wodniste, gotujemy je na kuchence, aż do uzyskania gęstszej konsystencji.

W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania gnocchi. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy twaróg, jajka i wyrabiamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Na blacie posypanym mąką, formujemy z ciasta cienki wałek i kroimy go na małe kawałki (około 1 cm szerokości). Staraj się, aby były mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu będą równomiernie się gotowały. Następnie odwracamy je na drugą stronę i dociskamy każdy oprószony mąką kawałek ciasta widelcem, nadając mu kształt gnocchi.

Gnocchi twarogowe z sosem dyniowym - sposób przygotowania

Kolejnym krokiem jest gotowanie gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. W ten sposób będziemy wiedzieć, że są gotowe.

Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy purée z dyni, mleko i wszystko razem gotujemy. Następnie posypujemy parmezanem, drobno posiekaną szałwią, solą i czarnym pieprzem do smaku. Gdy parmezan się rozpuści, dodajemy ugotowane gnocchi do sosu, w razie potrzeby dostosowujemy konsystencję za pomocą mleka. W dalszej kolejności podajemy gnocchi na talerzu, posypujemy odrobiną parmezanu i posiekanej szałwii i gotowe.

Gnocchi twarogowe z sosem dyniowym
Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 2 porcje)
Wartość energetyczna539 kcal
Białko29 g
Węglowodany65 g
Tłuszcze17 g
Błonnik5 g

Miękkie gnocchi, kremowy sos i połączenie dyni z parmezanem. Tak w skrócie możemy opisać przysmak, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale również zaspokaja kubki smakowe. Kto mógłby się temu oprzeć?

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych potraw w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *