Przepis fitness: Enchilada z kurczakiem

Przepis fitness: Enchilada z kurczakiem

Enchilady to danie, które krzyczy Meksyk. Mimo że na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się trudny, to tak naprawdę jest dość prosty. Zakochasz się w połączeniu doprawionego kurczaka, tortilli i przepysznego sosu pomidorowego.

Składniki:

Enchilada z kurczakiem - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Posiekaj drobno cebulę, czosnek i podsmaż je na 1 ½ łyżce oleju, aż staną się przeźroczyste. Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ją wzdłuż. Przypraw mięso solą, pieprzem, chilli, mielonym kminkiem i 1 łyżeczką mielonej papryki. Umieść przygotowanego kurczaka na patelni z cebulą i czosnkiem. Smaż pierś z kurczaka na złoto-brązowy kolor z obu stron, a następnie dodaj wodę i opłukaną fasolę. Podsmaż wszystko razem przez około 5 minut. Następnie porozrywaj kurczaka na mniejsze kawałki przy użyciu widelca, włóż ponownie na patelnię i wymieszaj dobrze.

Wypełnij tortille przygotowaną mieszanką, zawiń je i ułóż koło siebie w mniejszym naczyniu do zapiekania. W oleju pozostałym na patelni podsmaż pozostałą słodką paprykę, następnie dodaj passatę pomidorową i dopraw solą, zmielonym czarnym pieprzem i pozostaw do zagotowania. Polej przygotowanym sosem tortille i posyp je grubo startym serem.

Enchilada z kurczakiem - przygotowanie

Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 °C przez około 20 minut. Podawaj enchilady jeszcze ciepłe i udekorowane pietruszką lub kolendrą.

Enchilada z kurczakiem
Wartości odżywcze 1 porcja (w sumie 6 porcji)
Wartość energetyczna364 kcal
Białko32 g
Węglowodany37 g
Tłuszcze8 g
Błonnik8 g

Jeśli lubisz dania z meksykańskimi smakami, to na pewno pokochasz ten rarytas.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *