Przepis fitness: Delikatna szarlotka o zapachu cynamonu

Przepis fitness: Delikatna szarlotka o zapachu cynamonu

Wyobraź sobie smak soczystych jabłek i cudowny zapach cynamonu w połączeniu z Twoimi ulubionymi lodami. Brzmi świetnie, prawda? Mamy dla Ciebie wspaniałą wiadomość, to nie musi być tylko marzenie! Przygotuj nasz nowy przepis na wspaniałą szarlotkę i pozwól, aby jej pyszny smak rozpływał się na Twoim języku. Marzenia są po to, aby je spełniać, więc upieczmy razem tę doskonałość, aby to potwierdzić!

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

  • 6 średnich jabłek
  • 85 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki skrobi z tapioki (lub skrobi kukurydzianej)
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii

Pozostałe składniki:

  • 1 jajko

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę i sól i mieszamy je razem. Następnie dodajemy masło i łączymy mąkę z masłem na jednolitą masę za pomocą dłoni lub robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, stopniowo dodajemy 5 łyżek wody i wyrabiamy je. Następnie dodajemy ocet jabłkowy i kontynuujemy dolewając wody. Nie przerywamy wyrabiania ciasta, aby nie stało się lepkie. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego bochenek i dzielimy go na ¾ i ¼. Następnie jeszcze raz zagniatamy obie części rękoma i formujemy je w kulę. Zawijamy je osobno w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka, usuwamy pestki i kroimy je. Podczas krojenia, możesz włożyć jabłka do wody z cytryną, aby nie zbrązowiały. Kiedy już pokroimy jabłka, usuwamy wodę z cytryną i posypujmy jabłka cukrem kokosowym, skrobią, cynamonem, wanilią i sokiem z cytryny. Mieszamy jabłka rękoma tak, aby były w pełni pokryte mieszanką i przekładamy do lodówki.

Po dwóch godzinach, wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy je na kształt koła na posypanej mąką stolnicy. Przygotowujemy formę do tarty, smarujemy ją olejem kokosowym i posypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy tak, aby przykryło również brzegi i dociskamy je palcem. Następnie na cieście układamy jabłka. Pozostałe ciasto również rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy na cieście w formie krzyżyka. Ubijamy jajko i smarujemy nim całe ciasto.

Pieczemy ciasto w temperaturze 200°C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 ° C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Ciasto podajemy z ulubionymi lodami lub z ulubionym sosem bezkalorycznym. W pełni się nim delektujemy!

Przepis fitness: Delikatna szarlotka o zapachu cynamonu
Wartości odżywcze1 porcja bez lodów (łącznie 8 porcji)
Kalorie451
Białko9 g
Węglowodany55 g
Tłuszcz20 g
Błonnik7 g

Czy spełniliśmy Twoje najskrytsze marzenia dzięki temu przepisowi na delikatną szarlotkę z lodami? Pozwól swoim bliskim cieszyć się tym przysmakiem i podziel się z nimi tym przepisem.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *