Jak powinna wyglądać zdrowa, smaczna i szybka przekąska? Być może jak te batony granola. Są pełne nasion, białka i innych dobroci, które tworzą niesamowite doświadczenie smakowe w twoich ustach. Możesz zabrać je ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Mogą być także częścią zbilansowanego śniadania.
Składniki:
- 200 g mieszanki 5-zbożowych płatków
- 80 ml odtłuszczonego mleka
- 70 g ksylitolu
- 60 g waniliowego białka w proszku
- 20 g masła orzechowego (my użyliśmy gładkiego)
- 20 g nasion dyni
- 20 g płatków kokosa
- 20 g liofilizowanych malin
- 10 g nasion sezamu
- 2 jajka
- waniliowe krople smakowe
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Na początek wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, czyli 5-zbożowe płatki, ksylitol, waniliowe białko w proszku, nasiona dyni, płatki kokosa, liofilizowane maliny i nasiona sezamu.
W osobnej misce wymieszaj razem masło orzechowe, mleko, jajka i krople smakowe do smaku.
Wlej tę mieszankę do suchych składników i wymieszaj dokładnie. Odstaw wszystko na 20 minut.
Następnie weź blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia (nasza miała 30×15 cm). Rozprowadź równomiernie przygotowaną mieszankę na blaszce. Włóż ją do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170 °C i piecz przez 25 minut. Kiedy będzie upieczona, pozostaw ją do ostudzenia i następnie pokrój ją na mniejsze batony. Powinno wyjść około 10 batonów.
Wartości odżywcze | 1 baton (w sumie 10 batonów) |
---|---|
Wartość energetyczna | 168 kcal |
Białko | 10 g |
Węglowodany | 17 g |
Tłuszcze | 6 g |
Błonnik | 3 g |
Te batony smakują doskonale w domu przy kubku kawy. Jednakże możesz je również docenić w pełni po długiej pieszej wędrówce po górach.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ