Przepis fitness: Rolada czekoladowa z kremem twarogowo-kokosowym

Przepis fitness: Rolada czekoladowa z kremem twarogowo-kokosowym

Rolada to deser, który smakuje tak świetnie, jak wygląda. A ta wyszła nadzwyczajna. Bazą jest puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe, które nie łamie się podczas zawijania. Początkujący kucharze na pewno to docenią. Przygotowaliśmy krem z twarogu pełnego białka i kokosa, który nadaje nowego smaku tej roladzie. I oczywiście nie mogłoby zabraknąć polewy czekoladowej! Prażone kawałki kokosa na wierzchu są po prostu wisienką na torcie, która wyniesie wszystko na wyższy poziom. A więc czy Ty również ją przygotujesz?

Składniki:

Składniki na krem:

Składniki do przyozdobienia:

Rolada czekoladowa z kremem twarogowo-kokosowym - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Na początek przygotujmy ciasto. Oddziel białka od żółtek do dwóch różnych misek. Dodaj szczyptę soli do białek jajek i ubij na sztywno. Wlej 50 g ksylitolu do żółtek, dodaj łyżkę letniej wody i ubij na kremową pianę. Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj. Na koniec ostrożnie dodaj ubite białka. Kiedy ciasto będzie gotowe, wylej je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie umieść blaszkę z ciastem w nagrzanym wcześniej do 180 °C piekarniku i piecz przez około 10–15 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij blachę z ciastem, odklej od papieru do pieczenia i przenieś na czystą, wilgotną ściereczkę, kiedy ciasto ciągle będzie gorące. Zwiń ciasto i pozostaw do ostudzenia.

W międzyczasie przygotuj krem na nadzienie. Wymieszaj twaróg, 70 g ksylitolu i wiórki kokosowe w misce.

Nasza wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoja rolada miała jeszcze bardziej intensywny kokosowy smak, możesz dodać białko kokosowe, krople o smaku kokosowym lub mleko kokosowe.

Kiedy tylko ciasto ostygnie, rozwiń je, rozsmaruj krem i zwiń z powrotem w roladę.

Przepis fitness: Rolada czekoladowa z kremem twarogowo-kokosowym

A teraz przygotujmy dodatki. Na początek wyjmij patelnię, podgrzej ją i dodaj chipsy kokosowe. Upraż je, aż staną się brązowawe. Odłóż na bok.

Następnie weź miskę, dodaj czekoladę i olej kokosowy. Rozpuść je w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie równomiernie polej roladę polewą. Na koniec weź prażone chipsy kokosowe i posyp nimi polewę czekoladową.

Rolada czekoladowa z kremem twarogowo-kokosowym

Wartości odżywcze

1 kawałek (w sumie 17 kawałków)

Wartość energetyczna106 kcal
Białko6 g
Węglowodany7 g
Tłuszcze6 g

Przed podaniem rolady pozostaw ją do zastygnięcia w lodówce na minimum 2 godziny, aby być pewnym, że ma odpowiednią konsystencję. A jeśli nie możesz czekać, włóż ją do zamrażalnika, co skróci proces.

Nie wahaj się z nami podzielić swoim dziełem w mediach społecznościowych i otaguj #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *