Wyobraź sobie tradycyjny biszkopt. Czy przypomina ci także odwiedziny u babci? Nam zdecydowanie tak, dlatego nie mogliśmy oprzeć się temu przepisowi na biszkopt ze śliwkami i borówkami, ponadto w wersji fitness! Bierzmy się za przygotowanie tego rarytasu!
Składniki:
- 150 g mąki owsianej/orkiszowej
- 120 ml wody
- 2 jajka
- 40 g cukru trzcinowego
- 40 g przecieru jabłkowego (jedzenie dla dzieci bez cukru)
- 30 g białka Just Whey o smaku waniliowym
- 200 g śliwek
- 150 g borówek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Na początek oddziel żółtka od białek i ubij żółtka na gęstą pianę razem z wodą i cukrem trzcinowym. Następnie dodaj przecier jabłkowy, białko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj wszystko dokładnie. Powinieneś uzyskać kremową masę o płynnej konsystencji, więc dodaj więcej wody w razie potrzeby. Ubij białka jajek na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą. Wlej ciasto na małą blaszkę (my użyliśmy rozmiaru 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż śliwki pokrojone na czwórki i jagody na ciasto i delikatnie wszystko wciśnij. Piecz biszkopt przez około 25 minut w 180 ℃. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia i podawaj!
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 1 KAWAŁEK (W SUMIE 9 KAWAŁKÓW) |
---|---|
Kalorie | 126 |
Białko | 6 g |
Węglowodany | 23 g |
Tłuszcze | 2 g |
Wierzymy, że z tym przepisem na owocowe ciasto biszkoptowe nie tylko przypomną ci się beztroskie chwile z dzieciństwa, ale i że ci naprawdę zasmakuje. Jeśli podobał ci się ten przepis, to nie zapomnij wspomóc go poprzez udostępnienie.
DODAJ NOWY KOMENTARZ