Przepisy na lekkie posiłki zawsze mogą okazać się przydatne. Docenisz je najbardziej, gdy próbujesz schudnąć i nie chcesz dodawać dużej liczby kalorii do dziennego spożycia. Właśnie dlatego zakochasz się w dodatkach niskokalorycznych. A jeśli w tej chwili nie musisz pilnować spożycia kalorii, możesz zastąpić je klasycznym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 400 g krewetek
- 200 g zielonej fasolki
- 40 g sosu sojowego
- 20 g niskokalorycznego słodkiego sosu chili
- 10 g miodu
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 saszetki ryżu niskokalorycznego
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie z instrukcją i ugotowania fasolki w osolonej wodzie do miękkości. Następnie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej trochę oleju i podsmażamy krewetki z obu stron. Gdy będą złotobrązowe, dodajemy miód, sos sojowy, niskokaloryczny słodki sos chilli, czosnek i dobrze mieszamy. Gotujemy krewetki w sosie, aż będą w pełni ugotowane.
Podajemy ugotowane krewetki z przygotowanym wcześniej ryżem niskokalorycznym i fasolą. Gotowe danie posypujemy sezamem i podajemy.
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 2 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 263 kcal |
Białko | 35 g |
Węglowodany | 10 g |
Tłuszcze | 7 g |
Błonnik | 10 g |
Jeśli lubisz owoce morza, krewetki po azjatycku z pewnością zrobią na Tobie wrażenie.
Zachęcamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
Przepis bardzo dobry ale na sos lepiej dać 2x większa porcje bo jak krewetki smaczne to ryż był suchy jak pięty