Przepis fitness: kefirowa babka z borówkami

Przepis fitness: kefirowa babka z borówkami

Dziś stworzyliśmy babkę, która jest prosta w przygotowaniu, ale nie oznacza to, że nie smakuje doskonale. Wręcz przeciwnie. Słodycz gwarantują borówki, ksylitol i białko. Jej wyjątkową cechą jest jej wilgotność, którą zapewnia głównie kefir. Ta babka doskonale pasuje do kawy i herbaty.

Składniki:

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania, wyjmij jajka i kefir z lodówki. Przygotuj także foremkę do babki, natłuszczając ją olejem w sprayu i posypując grubą mąką lub semoliną.

Następnie zacznij przygotowywać masę, co jest bardzo proste. W misce wymieszaj kefir, olej, jajka, i krople smakowe, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. W kolejnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, ksylitol, białko w proszku, proszek do pieczenia i sól. Ostrożnie wymieszaj suche składniki z mokrymi i stwórz gładką masę. Na koniec dodaj borówki i wmieszaj je do masy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę kefiru.

Kefirowa babka z borówkami - przygotowanie

Wylej masę do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki i umieść w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piecz przez około 50 minut. By sprawdzić, czy się upiekło, włóż wykałaczkę do ciasta, jeśli wyjdzie sucha, można  wyjąć babkę z piekarnika. Odłóż, by ostygła, a następnie odwróć i wyłóż na ruszt, by ostygła całkowicie.

Nasza wskazówka: Możesz polać babkę syropem klonowym lub z agawy przed podaniem.

Kefirowa babka z borówkami

Odkryj nasze bestsellery:

Informacje żywieniowe 1 porcja (przepis na 12 porcji)
Wartość energetyczna197 kcal
Białko8 g
Węglowodany21 g
Tłuszcze9 g

Jeśli lubisz wilgotne babki, pokochasz tę z borówkami i kefirem.

Podziel się z nami swoimi dziełami na kanałach social media przy użyciu hashtaga #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *