Dziś stworzyliśmy babkę, która jest prosta w przygotowaniu, ale nie oznacza to, że nie smakuje doskonale. Wręcz przeciwnie. Słodycz gwarantują borówki, ksylitol i białko. Jej wyjątkową cechą jest jej wilgotność, którą zapewnia głównie kefir. Ta babka doskonale pasuje do kawy i herbaty.
Składniki:
- 320 g drobnej mąki orkiszowej
- 300 ml kefiru
- 80 g oleju
- 60 g ksyltiol
- 50 g świeżych borówek
- 30 g białka w proszku o smaku słonego karmelu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krople waniliowe do smaku
- szczypta soli
- olej w sprayu do natłuszczenia foremki do babki
- semolina/gruba mąka do posypania wewnątrz foremki
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania, wyjmij jajka i kefir z lodówki. Przygotuj także foremkę do babki, natłuszczając ją olejem w sprayu i posypując grubą mąką lub semoliną.
Następnie zacznij przygotowywać masę, co jest bardzo proste. W misce wymieszaj kefir, olej, jajka, i krople smakowe, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. W kolejnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, ksylitol, białko w proszku, proszek do pieczenia i sól. Ostrożnie wymieszaj suche składniki z mokrymi i stwórz gładką masę. Na koniec dodaj borówki i wmieszaj je do masy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę kefiru.
Wylej masę do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki i umieść w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piecz przez około 50 minut. By sprawdzić, czy się upiekło, włóż wykałaczkę do ciasta, jeśli wyjdzie sucha, można wyjąć babkę z piekarnika. Odłóż, by ostygła, a następnie odwróć i wyłóż na ruszt, by ostygła całkowicie.
Nasza wskazówka: Możesz polać babkę syropem klonowym lub z agawy przed podaniem.
Odkryj nasze bestsellery:
Informacje żywieniowe | 1 porcja (przepis na 12 porcji) |
---|---|
Wartość energetyczna | 197 kcal |
Białko | 8 g |
Węglowodany | 21 g |
Tłuszcze | 9 g |
Jeśli lubisz wilgotne babki, pokochasz tę z borówkami i kefirem.
Podziel się z nami swoimi dziełami na kanałach social media przy użyciu hashtaga #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ