Przepis fitness: Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Przepis fitness: Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Czy zdarza ci się czasem patrzeć z rozmarzeniem na puszyste cynamonowe bułeczki, które często królują na witrynach piekarni? Przygotujmy więc wspólnie ten przysmak w domu. Oprócz zdrowych składników, z pewnością zaoszczędzisz też w ten sposób trochę gotówki. Podstawą jest miękkie, drożdżowe ciasto, które przyjemnie się gryzie. A połączenie ghee, cukru i cynamonu zadba o doskonałe nadzienie, które wypełni swoim cudownym zapachem całą twoją kuchnię. Przepis opisaliśmy dokładnie krok po kroku, więc nawet początkujący nie muszą się martwić o wyrośnięte ciasto. Zobaczysz, że z łatwością sobie z nim poradzisz. A pyszny deser lub przekąska w postaci cynamonowych bułeczek na pewno jest tego warta.

Składniki:

  • 250 g (1 szklanka) drobnoziarnistej mąki razowej
  • 60 g ghee
  • 40 ml wody
  • 40 ml mleka odtłuszczonego
  • 25 g cukru kokosowego
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ubite jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie:

Składniki na drożdżowe bułeczki cynamonowe

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę ze szczyptą soliNa środku robimy dołek, do którego dodajemy pokruszone drożdże. Posypujemy cukrem kokosowym i zalewamy letnim, odtłuszczonym mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy jajko, wodę i ghee do mąki, i wyrabiamy ciasto. Możesz też użyć robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Wymieszane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto na blat roboczy, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy ghee. W małej misce mieszamy cynamon z cukrem kokosowym i równomiernie posypujemy nim ciasto.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe - sposób przygotowania

Ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego boku prostokąta) i kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm. Poszczególne kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy do uzyskania złotego koloru, co zajmie około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę do ostygnięcia i podajemy.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Wartości odżywcze

1 „ślimak” (łącznie 14 bułeczek)

Wartość energetyczna144 kcal
Białko4 g
Węglowodany15 g
Tłuszcze7 g
Błonnik2,5 g

Bułeczki cynamonowe to wspaniały deser, np. do popołudniowej kawy. Jeśli dodasz do nich twaróg lub zjesz je z białkowym koktajlem mlecznym MoiMüv, nagle otrzymasz zbilansowaną przekąskę, idealną nawet podczas odchudzania.

Zapraszamy do dzielenia się swoimi dziełami w mediach społecznościowych i oznaczania ich #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *