Przepis fitness: Ciasto czekoladowe z ricottą

Przepis fitness: Ciasto czekoladowe z ricottą

Jeśli lubisz wilgotne desery, ten z pewnością przypadnie Ci do gustu. Użyliśmy produktów mlecznych jako bazy, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, a także ma wspaniałe wartości odżywcze. A czym byłby deser bez czekolady, prawda? Dzisiejszy pyszny smakołyk z pewnością Cię do siebie przekona!

Składniki:

Ciasto czekoladowe z ricottą - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Doprowadzamy mleko i wodę do wrzenia, dodajemy semolinę i gotujemy krótko, aż zgęstnieje. Odstawiamy gęstą kaszkę z semoliny do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem trzcinowym na gęstą białą pianę, dodajemy kakao, drobno startą skórkę pomarańczową (którą należy wcześniej dokładnie oczyścić) i delikatnie mieszamy pianę. Stopniowo dodajemy ricottę i częściowo ostudzoną semolinę – ciasto powinno być gładkie. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Formę (o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub spryskujemy olejem w sprayu i przelewamy do niej ciasto.

Ciasto czekoladowe z ricottą - sposób przygotowania

Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przed podaniem. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z ricottą

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 10 sztuk)

Wartość energetyczna220 kcal
Białko9 g
Węglowodany28 g
Tłuszcze8 g

Jeśli uwielbiasz wilgotne ciasta, z pewnością pokochasz to soczyste ciasto.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *