Jeśli lubisz wilgotne desery, ten z pewnością przypadnie Ci do gustu. Użyliśmy produktów mlecznych jako bazy, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, a także ma wspaniałe wartości odżywcze. A czym byłby deser bez czekolady, prawda? Dzisiejszy pyszny smakołyk z pewnością Cię do siebie przekona!
Składniki:
- 400 ml niskotłuszczowego mleka
- 400 ml wody
- 300 g ricotta
- 150 g semoliny
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 10 g cukru pudru do dekoracji
- 3 jajka
- skórka z połowy pomarańczy
- olej kokosowy w sprayu do spryskania formy do ciasta (możesz go zastąpić masłem lub innym tłuszczem)
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Doprowadzamy mleko i wodę do wrzenia, dodajemy semolinę i gotujemy krótko, aż zgęstnieje. Odstawiamy gęstą kaszkę z semoliny do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem trzcinowym na gęstą białą pianę, dodajemy kakao, drobno startą skórkę pomarańczową (którą należy wcześniej dokładnie oczyścić) i delikatnie mieszamy pianę. Stopniowo dodajemy ricottę i częściowo ostudzoną semolinę – ciasto powinno być gładkie. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Formę (o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub spryskujemy olejem w sprayu i przelewamy do niej ciasto.
Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przed podaniem. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 10 sztuk) |
---|---|
Wartość energetyczna | 220 kcal |
Białko | 9 g |
Węglowodany | 28 g |
Tłuszcze | 8 g |
Jeśli uwielbiasz wilgotne ciasta, z pewnością pokochasz to soczyste ciasto.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ