Przepis fitness: Muffinki z tuńczykiem pełne białka

Przepis fitness: Muffinki z tuńczykiem pełne białka

Kto powiedział, że muffinki muszą być słodkie? Dziś odłożyliśmy na bok przepisy na muffinki z czekoladą, kremem lub innymi pysznościami i zdecydowaliśmy się na ich słoną wersję. Głównym składnikiem jest tuńczyk z twarogiem i białkami jaj. Nie zdziwi Cię pewnie, że te muffiny są pełne białka. Użyliśmy też mąki pełnoziarnistej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i optymalną ilość węglowodanów. Następnie dodaliśmy tylko trochę przypraw. Muffinki z tuńczykiem to pyszne słone śniadanie lub szybka przekąska.

Składniki:

Muffinki z tuńczykiem pełne białka - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Bierzemy miskę i mieszamy tuńczyka z twarogiem. Następnie dodajemy białka jaj, mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko razem, aż do połączenia składników. Na koniec posypujemy bazylią, czosnkiem i dodajemy sól i pieprz.

Muffinki z tuńczykiem pełne białka - sposób przygotowania:

I możemy zacząć przygotowywać muffiny. Jeśli mamy tackę do muffinek, stawiamy na niej papierowe foremki lub spryskujemy olejem, aby zapobiec przywieraniu. Jeśli jej nie posiadamy, układamy papierowe foremki na blasze do pieczenia i napełniamy je ciastem. Jeśli chcesz, aby Twoje muffinki miały idealny kształt, zamiast użyj dwóch papierowych foremek (jeden w drugim) lub tak jak my, silikonowych foremek. Powinniśmy otrzymać około 12 porcji ciasta. Następnie wstawiamy blachę z muffinkami do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 20 minut.

Muffinki z tuńczykiem pełne białka

Wartości odżywcze

1 muffinka (łącznie 12 sztuk)

Kalorie68
Białko9 g
Węglowodany5 g
Tłuszcze1 g
Błonnik1,5 g

Muffinki z tuńczykiem to idealna przekąska w pracy, szkole, a także w podróży. Ci, którzy lubią słone śniadania, mogą zjeść je zaraz po przebudzeniu, popijając filiżanką kawy.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi dziełami na portalach społecznościowych i oznaczenia ich #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *