Przepis fitness: Krążki jabłka w cieście twarogowym

Przepis fitness: Krążki jabłka w cieście twarogowym

Dzisiejszy przepis ucieszy każdego, kto uwielbia strudel i szarlotkę, ale nie ma czasu na ich przygotowanie. Krążki jabłka mogą śmiało konkurować z ich wspaniałym smakiem. Wystarczy zanurzyć krążki jabłka w cieście, podsmażyć do uzyskania złotego koloru i gotowe. Potem wszystko zależy już od Ciebie, jak je udekorujesz. Nasze krążki przygotowaliśmy z kremem twarogowym, jednak domowe lody białkowe również świetnie sprawdzą się w tej roli.

Składniki na krążki jabłka:

Składniki na krem twarogowy:

Krążki jabłka w cieście twarogowym - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W małej miseczce mieszamy jajka, białko i mleko. Uformowane ciasto powinno odpocząć przez chwilę. W międzyczasie przygotowujemy jabłka, krojąc je na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy trójkąt na środku każdego plastra za pomocą noża. Możesz też użyć małego wykrawacza do ciasteczek. Następnie posypujemy jabłka cynamonem.

Krążki jabłka w cieście twarogowym - przygotowanie jabłek

Zanurzamy każdy plasterek w przygotowanym cieście. Roztapiamy ghee na patelni i wrzucamy na nią krążki jabłka. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Krążki jabłka w cieście twarogowym - podsmażanie

Następnie, zdejmujemy krążki z patelni bezpośrednio na talerz przy użyciu ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Jeśli po posmarowaniu wszystkich jabłek zostanie Ci trochę ciasta, możesz wykorzystać je do przygotowania naleśników. W kolejnym kroku możemy przejść do przygotowania kremu twarogowego.

W misce ubijamy twaróg, białko w proszku i mleko. Ostatecznie powinniśmy uzyskać miękki, puszysty krem. I to już wszystko. Jabłka podajemy jeszcze ciepłe, udekorowane kremem twarogowym i posypane liofilizowanymi malinami.

Krążki jabłka w cieście twarogowym
Wartości odżywcze1 cała porcja (łącznie 2 porcje)
Wartość energetyczna328 kcal
Białko30 g
Węglowodany30 g
Tłuszcze8 g
Błonnik8 g

Jeśli lubisz strudel lub szarlotkę, to z pewnością pokochasz ten przysmak, który idealnie nadaje się na śniadanie. Jego dużym atutem jest łatwość przygotowania, dzięki czemu w kilka minut stworzysz to smaczne danie na stół.

Zapraszamy do dzielenia się swoimi kulinarnymi dziełami w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *