Chcesz w mgnieniu oka przygotować luksusowe śniadanie, które wygląda niczym z kawiarni? W takim razie zacznij od tych pysznych gofrów cynamonowych. Oprócz ich smaku, pokochasz sposób, w jaki nadadzą Twojej kuchni pięknego zapachu. Najlepiej smakują udekorowane syropem z agawy. Ale nie pomylisz się też, jeśli dodasz do nich masło orzechowe.
Składniki:
- 240 ml mleka migdałowego (można zastąpić dowolnym innym mlekiem)
- 120 g mąki orkiszowej
- 30 g białka waniliowego
- 20 g masła z orzechów nerkowca o smaku bułeczek cynamonowych
- 10 g syropu z agawy (do dekoracji)
- 3 g mielonego cynamonu (dodatkowo do dekoracji)
- 2 jajka
- 1 g soli
- waniliowe krople smakowe do smaku
- olej w sprayu do spryskania gofrownicy
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie mieszamy mąkę orkiszową, białko, mielony cynamon i sól. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, waniliowe krople smakowe i masło z orzechów nerkowca o smaku bułeczek cynamonowych. Aby masło z orzechów nerkowca lepiej połączyło się z pozostałymi składnikami, warto włożyć je na chwilę do kuchenki mikrofalowej i podgrzać.
Stopniowo mieszamy suchą mieszankę z mlekiem i jajkami, aby uzyskać gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją olejem w sprayu, rozprowadzamy odpowiednią ilość ciasta i stopniowo smażymy wszystkie gofry na złoty kolor. Z całej mieszanki powinno powstać 6 gofrów. Po upieczeniu dekorujemy je syropem z agawy i cynamonem, a następnie podajemy.
Wartości odżywcze | 1 gofr (łącznie 6 sztuk) |
---|---|
Wartość energetyczna | 157 kcal |
Białko | 10 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 5 g |
Błonnik | 4 g |
Odkryj nasze bestsellery:
Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić swoje gofry, nałóż na nie warstwę masła z orzechów nerkowca, jogurtu lub twarożku i świeże lub liofilizowane owoce.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ