Przepis fitness: Białkowe Pasteis de nata

Przepis fitness: Białkowe Pasteis de nata

Dzisiejszy przepis przeniesie Twoje kubki smakowe do słonecznej Portugalii. Przygotujmy lokalny specjał, który można tam znaleźć niemal na każdym rogu. Oczywiście wprowadziliśmy kilka zmian, aby dostosować go do naszych preferencji. Na przykład dodaliśmy trochę białka w proszku do kremu, aby uczynić tartaletki bardziej odżywczymi. Kto mógłby się im oprzeć?

Składniki:

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia muffinek i spryskania jej olejem kokosowym w sprayu. Następnie bierzemy 120 g kawałek ciasta francuskiego, zwijamy go w rulon i kroimy na 2 cm kawałki. Rozwijamy kawałki, aby zamieniły się w paski, które rozwałkowujemy na cienkie krążki. Używamy tych krążków do równomiernego wyłożenia całej powierzchni każdego otworu na muffinki, tworząc tartę z ciasta, która zostanie wypełniona kremem. Następnie przechodzimy do przygotowania kremu.

Wlewamy mleko do małego rondelka, dodajemy kawałek skórki z cytryny i całą laskę cynamonu, a następnie doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy wrzące mleko z ognia i mieszamy ksylitol, mąkę i białko w proszku za pomocą trzepaczki, a następnie usuwamy laskę cynamonu i kawałek skórki z cytryny. Krem powinien być gładki. Jeśli utworzyły się grudki, przecedzamy go przez sito lub miksujemy za pomocą blendera.

W osobnej misce ubijamy żółtka i za pomocą łyżki stopniowo dodajemy około 100 ml gorącego kremu. Następnie wlewamy mieszankę żółtek z powrotem do rondelka z gorącym kremem. Wszystko razem powoli mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Konsystencja powinna być podobna do rzadkiego kremu. Wlewamy gorący krem do przygotowanych tartaletek i pieczemy w temperaturze 240°C przez około 10 minut. Przed podaniem posypujemy je mielonym cynamonem i deser jest gotowy do podania.

Białkowe Pasteis de nata
Wartości odżywcze 1 tartaletka (łącznie 9 sztuk)
Wartość energetyczna139 kcal
Białko8 g
Węglowodany11 g
Tłuszcze7 g

Chociaż te tartaletki z kremem są lokalnym przysmakiem w Portugalii, każdy może zrobić je w domu. A teraz nawet w wersji białkowej.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *