Przepis fitness: włoska frittata z batatami

Przepis fitness: włoska frittata z batatami

Czy włoska kuchnia jest jedną z twoich ulubionych? Zdecydowanie musisz przygotować domową frittatę ze słodkimi ziemniakami, która oprócz doskonałego smaku dostarczy twojemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Spróbujmy ją zrobić razem!

Składniki:

  • 300 g słodkich ziemniaków
  • 250 g brokułów
  • 200 g sera twarogowego
  • 50 g parmezanu
  • 6 jaj
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, tymianek,…)
  • ¼ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek w sprayu
Składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Najpierw dzielimy brokuły na różyczki i parzymy do miękkości. Następnie kroimy różyczki na małe kawałki. W międzyczasie, obieramy słodkie ziemniaki, kroimy na cienkie plasterki, solimy i doprawimy. Spryskujemy odrobiną oliwy z oliwek patelnię i smażymy pokrojone słodkie ziemniaki na małym ogniu do miękkości. W większej misce, mieszamy ugotowane i pokrojone brokuły oraz pieczone słodkie ziemniaki. Dodajemy ser twarogowy, jajka, 20 g tartego parmezanu i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mielony czarny pieprz, suszone zioła, posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy.

Method

Mieszankę przekładamy na patelnię lub do brytfanki odpowiedniej dla danego piekarnika. Frittatę wypełniamy pozostałym tartym parmezanem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 ℃ do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Pieczoną frittatę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia, kroimy i podajemy! Pyszności!

Fitness recipe: Italian frittata with sweet potatoes
WARTOŚCI ODŻYWCZEW 1 PORCJI (ŁĄCZNIE 4 PORCJE)
Kalorie288
Białko22 g
Węglowodany21 g
Tłuszcze14 g

Będziemy szczęśliwi, jeśli spodoba ci się mały kawałek Włoch w postaci frittaty i że wkrótce będziesz się nim cieszyć. Jeśli spodobał ci się przepis, wesprzyj go dzieląc się nim z innymi.

Przepis video na włoską frittatę:

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *