Jakie działanie mają reishi, boczniaki ostrygowate i inne lecznicze grzyby?

Jakie działanie mają reishi, boczniaki ostrygowate i inne lecznicze grzyby?

Reishi, shiitake, maitake lub chaga. Słyszałeś już o nich? Nie martw się, to nie jest jakieś japońskie zaklęcie, po którym wyrośnie ci dodatkowa ręka. To nazwy grzybów leczniczych, które mogą korzystnie wpłynąć na twój organizm na liczne sposoby. Nic dziwnego, że stają się ostatnio coraz bardziej popularne. Spróbujmy zrozumieć lepiej, czym są i co mówi o nich nauka.

Czym są grzyby lecznicze?

Jadalne grzyby lecznicze należą do tak zwanej żywności funkcjonalnej. Każdy produkt, który pozytywnie wpływa na jakąś funkcję organizmu można uznać za funkcjonalny. Te korzyści zdrowotne wykraczają poza wartości odżywcze. Może to być wzrost konkretnej reakcji fizjologicznej lub zmniejszenie podatności na daną chorobę. Grzyby lecznicze zdecydowanie pasują do tych wymogów. Poza doskonałym smakiem, często mają doskonałą zawartość przeciwutleniaczy, polisacharydów i innych związków bioaktywnych o bezsprzecznie pozytywnym wpływie na nasz organizm. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym grzybom leczniczym. Opowiemy ci o tym, jak każdy z nich wygląda, co zawiera, jakie ma działanie , a także sprawdzimy, jak je dawkować i stosować. [1–2] [89]

1. Reishi – grzyb nieśmiertelności, który może poprawiać odporność komórkową

Reishi (Ganoderma lucidum) to grzyb pochodzący z Azji, który możecie znać pod nazwą lingzhi. To ciemny grzyb o drewnianej strukturze i błyszczącej powierzchni. Zazwyczaj występuje na umierających drzewach lub pieńkach. W języku chińskim, jego nazwa jest kojarzona z duchowa siłą, nieśmiertelnością, sukcesem, dobrobytem i długowiecznością. W przeszłości ten grzyb był dostępny jedynie dla najbogatszych, ale dziś jest o wiele łatwiej dostępny w różnych formach. [3–4] [90]

Co zawiera reishi?

Największą częścią tego grzyba jest woda (do 90%). Jednakże w jego skład wchodzą także węglowodany, białka i tłuszcz. Jednak reishi jest znany także dzięki swojej zawartości składników bioaktywnych, do których należą terpenoidy, sterydy, fenole i nukleotydy. Przeważającą większość efektów reishi zawdzięcza właśnie nim. Wielką zaletą białek z grzybów jest także ich zawartość aminokwasów endogennych, zwłaszcza lizyny i leucyny. Uważamy polisacharydy, peptydoglikany i triterpeny za trzy najbardziej fizjologicznie aktywne składniki w reishi. [4–7]

Jakie działanie ma reishi?

Dzięki zawartości polisacharydów, reishi ma doskonałe właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, hipoglikemiczne i stymulujące odporność. Może pomóc w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi (glikemia) i wspierać odporność organizmu. Jednak triterpeny zawarte w tym grzybie również odgrywają ważną rolę, gdyż są związane ze zwiększoną odpornością organizmu na choroby. Jednakże polisacharydy i triterpeny zawarte w reishi mają także inne działania. Na przykład, mają właściwości przeciwnowotworowe i mogą niszczyć komórki rakowe. Zostały one przebadane na ponad setce pacjentów cierpiących na nowotwory. Uczestnicy otrzymywali 1800 mg ekstraktu z tego grzyba codziennie przez 12 tygodni. To znacząco zwiększyło odporność komórkową u 80% pacjentów, co przełożyło się na zwiększenie aktywności komórek zwalczających nowotwory. [4] [8–10]

Ponadto, badanie to potwierdza również, że reishi może pomagać w zmniejszaniu objawów neurastenii, choroby której objawy to bóle głowy, poirytowanie, zmęczenie i pogorszona koncentracja. [11]

Ten grzyb jest także popularny wśród osób, które starają się wzmocnić swoją odporność, walczyć ze stanami zapalnymi lub maksymalnie wesprzeć metabolizm węglowodanów i optymalny poziom glukozy we krwi.

Jak stosować reishi?

W przypadku reishi dawka różni się w zależności od sposoby przyjmowania. Powinno się zaznaczyć, że ekstrakt jest około 10x silniejszy od samego grzyba. 5 g ekstraktu odpowiada więc około 50 g grzyba. Najpopularniejszą dawką jest 5,2 g ekstraktu z reishi dziennie. [12]

Poza popularnym ekstraktem w formie tabletek lub kapsułek, możesz także przyjmować reishi w proszku, który można dodać do ulubionego napoju, smoothie, owsianki śniadaniowej, czy innego dania. Możesz także spróbować rozpuszczalnej kawy z reishi.

Reishi - grzyb nieśmiertelności, który może zwiększać odporność komórkową

2. Shiitake – „eliksir życia” z wysoką zawartością witaminy B

Shiitake (Lentinula edodes) to jeden z popularniejszych grzybów na całym świecie, pojawiający się regularnie w dietach wielu osób. rośnie na rozkładających się drzewach i wielu z was może go znać pod nazwą twardnika japońskiego. Ma brązowy kapelusz o średnicy 5-10 cm. Mogą na nim jednak występować jaśniejsze i nieregularne fragmenty. Shiitake jest ceniony za swoją mięsistość i bogaty smak, dzięki którym jest stosowany w kuchni od setek lat, zwłaszcza w Azji. jego nazwa oznacza „pachnącego grzyba” w języku chińskim, a szczególnie w przeszłości był on uważany za eliksir życia. [91]

Co zawiera shiitake?

Shiitake ma wysoką zawartość błonnika. Poza tym, zawiera także węglowodany, białka i małą ilość tłuszczu. Ze składników aktywnych, należy na pewno wspomnieć o terpenoidach, sterolach i lipidach, które mają liczne pozytywne skutki. Ich zawartość zależy od długości uprawy, przechowywaniu i przygotowaniu. Jednakże shiitake mają także wysoką zawartość witamin i minerałów. Na przykład, witaminę B5 (kwas pantotenowy), witaminę B2 (ryboflawina), witaminę B3 (niacynę), witaminę B6 i witaminę B9 (kwas foliowy). Jednakże w ich skład wchodzi także miedź, selen, magnez i cynk. [13–15]

Jakie działanie ma shiitake?

Shiitake ma wiele zalet dla naszego organizmu. Wyniki badań pokazują, że może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Dzieje się to głównie za sprawą zawartości erytedaniny, steroli i beta-glukanów. Może także wspierać poprawne funkcjonowanie odporności. Zostało to potwierdzone przez badanie na 50 zdrowych kobietach i mężczyznach w wieku 21-40 lat, którzy spożywali te grzyby każdego dnia. Shiitake ma także działanie przeciwnowotworowe. Zawdzięcza to głównie aktywności polisacharydów, które mogą aktywować nasz układ odpornościowy. [16–19]

Jednakże niektóre działania tego grzyba są także powiązane z jego zawartością witamin. Na przykład, dzięki witaminie B6, regularne stosowanie shiitake może prowadzić do zmniejszenia zmęczenia i poprawnego funkcjonowania układu nerwowego, psychiki, odporności oraz wspierać regulowanie aktywności hormonalnej. Dzięki witaminie B5, shiitake ma także wpływ na zdrowie psychiczne. Witamina B3 z kolei wspiera utrzymanie zdrowej skóry i błon śluzowych. Minerały zawarte w tym grzybie również odgrywają ważną rolę. Miedź wpływa na zdrową pigmentację włosów, skóry, poprawną gospodarkę żelazem w organizmie i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera funkcjonowanie odporności. Cynk zawarty w tym grzybie ma wpływ na utrzymanie poprawnego poziomu testosteronu, a magnez wspiera poprawną pracę mięśni i układu nerwowego. [20]

Przez możliwe działanie tego grzyba, shiitake jest popularny wśród osób, które chcą zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu, wesprzeć działanie odporności, zmniejszyć zmęczenie, czy wesprzeć zdrowy wygląd skóry i włosów.

Jak stosować shiitake?

Nie ma ogólnych zaleceń do stosowania grzybów shiitake lub wyciągu z nich. Niektóre źródła opierają się na spożyciu 1000-2000 mg dziennie. W przypadku suszonych grzybów, porcja to około 15 g, co odpowiada około 150 g surowych grzybów. Shiitake doskonale smakuje także w dużej liczbie dań. Możesz przygotować risotto, zupę lub dodać je do sosu z mięsem lub jego roślinnymi alternatywami. [21-23]

Shiitake - "eliksir życia" o wysokiej zawartości witaminy B

Te produkty mogą Cię zainteresować:

3. Chaga – mimo, że jego wygląd przypomina kupkę gliny, jest korzystny dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych

Grzyb o nazwie chaga (Inonotus obliquus) może być także znany jako błyskoporek podkorowy. To niszczący drewno grzyb, który rośnie na brzozie i przypomina kupkę gliny. Można go rozróżnić dzięki pomarańczowemu fragmentowi. Chaga rośnie pod korą drzew, która stopniowo zaczyna odpadać po czasie. Można go znaleźć w północnej Europie, Rosji i Azji. [24–25]

Co zawiera chaga?

Chaga zawiera polifenole, triterpenoidy i polisacharydy. Ma także dobrą zawartość antyoksydantów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. [26]

Jakie działanie ma chaga?

Chaga jest najlepiej znany ze swojej zdolności do obniżania poziomu „złego” cholesterolu, który jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby serca. Może także spowolnić rozwój komórek rakowych i nowotworów. Niektóre badania sugerują także, że ten grzyb może mieć pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. jednak, aby móc to powiedzieć z całą pewnością, należy wykonać jeszcze więcej badań na ochotnikach. Eksperymenty, które skupiały się na tym grzybie były raczej przeprowadzane na gryzoniach lub in vitro, na kulturze komórek wyhodowanej w probówce lub na szalkach petriego. [27–29] [92]

Jeśli należysz więc od osób, które chciałyby obniżyć swój poziom „złego” cholesterolu, zmniejszyć ryzyko choroby serca lub wesprzeć funkcjonowanie układu odpornościowego, chaga może być interesującym wyborem.

Jak stosować chaga?

Nie wiadomo jeszcze , jaka jest optymalna dawka chaga. Można go przyjmować w formie proszku, kapsułek i herbaty ziołowej, więc zawsze przestrzegaj zaleceń na opakowaniu. [30]

Chaga - mimo, że jego wygląd przypomina kupkę gliny, jest korzystny dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych

4. Soplówka jeżowata – wygląda jak lwia grzywa i jest popularna ze względu na swoje właściwości nootropowe

Monkey head mushroom (Hericium erinaceus) to na pierwszy rzut oka bardzo nietypowy grzyb, który jest czasami nazywany lwią grzywą. Jest biały i dzieli się na wiele wiszących nitek. Jest to jadalny grzyb, który ma doskonały smak, który przypomina smak homara lub innych owoców morza. Rośnie w lasach iglastych na półkuli północnej, na przykład w Kanadzie, Rosji czy Europie Północnej. Obecnie soplówka jest popularna głównie ze względu na swoje właściwości nootropowe. [31-33]

Co zawiera soplówka jeżowata?

Ten grzyb jest znany głównie ze swojej zawartości beta-glukanu, który ma zróżnicowanie pozytywny wpływ na ludzki organizm. Do pozostałych korzystnych substancji w soplówce zaliczają się erynacyny i hericenony, które są znane na przykład ze swojego działania neuroprotekcyjnego. Jednakże w skład soplówki wchodzi także wiele antyoksydantów. [34–35]

Jakie działanie ma hericium?

Badania pokazują obiecujące działanie tego grzyba w licznych sferach. Na przykład, pozytywny wpływ na pracę mózgu, pamięć i skupienie. To plasuje go w kategorii nootropów. U dorosłych z delikatnym opóźnieniem umysłowym, 16 tygodni przyjmowania tego grzyba skutkowało w znacznej poprawie pracy mózgu w porównaniu do osób przyjmujących jedynie placebo. Wpływ hericium na psychikę także został udowodniony. W badaniu nad kobietami w czasie menopauzy, symptomy depresji i niepokoju zostały ograniczone po miesiącu regularnego spożycia tego grzyba. Kolejne badanie wskazuje, że hericium może być potencjalną alternatywą w leczeniu depresji. Dalsze badania sugerują, że może mieć wpływ na walkę z białaczką. Badania na gryzoniach pokazały także możliwie pozytywny wpływ hericium na zdrowie serca, kontrolę poziomu cukru we krwi, wsparcie układu trawiennego oraz gojenia ran. Jednak w tym przypadku także należy wykonać dalsze badania na ludziach, aby potwierdzić te możliwości. [36–43]

Dzięki swoim właściwościom, hericium jest bardzo popularne wśród kierowników, studentów i innych osób, które muszą operować na maksimum możliwości swojego mózgu każdego dnia. Jednakże jest ono także popularne wśród osób, które lubią sprawdzać zamienniki dla kawy.

Jak stosować soplówkę jeżowatą?

Nie jest jasne, jakie jest optymalne dzienne spożycie tego grzyba. Jednak jedno badanie wypracowało dzienną dawkę 3000 mg 96% ekstraktu. Ta ilość okazała się być skuteczna. Oprócz typowych kapsułek lub proszku możesz ją stosować również w formie roztworu, lub pić ją jako dodatek do różnorodnych napojów. [44]

Soplówka jeżowata - wygląda jak lion's mane i jest popularna ze względu na swoje właściwości nootropowe

5. Maczużnik – grzyb w kształcie gąsienicy, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe

W dawnych chińskich książkach maczużnik (Ophiocordyceps sinensis) był opisywany jako prawdziwy skarb. Możesz go także znać jako maczużnik chiński. Ten grzyb przypomina kształtem gąsienicę i jest znany z pasożytowania na larwach insektów. Najbardziej znanym pożywieniem dla tego grzyba są łuskoskrzydłe. Zarodniki z grzyba trafiają do organizmu owada, z którego pozyskują składniki odżywcze. Następnie grzyb stopniowo zastępuje tkankę gąsienicy swoją własną. Kiedy gąsienica zakopuje się pod ziemią i umiera, owocnik grzyba wyrasta z jej ciała. Mimo że istnieje ponad 400 gatunków maczużnika, badania skupiają się na właściwościach zdrowotnych Cordyceps sinensis i Cordyceps militaris. [45] [93]

Co zawiera maczużnik?

Maczużnik jest znany ze swojej zawartości nukleozydów, polisacharydów, steroli, białka, aminokwasów oraz polipeptydów. Do pozostałych składników bioaktywnych zaliczają się kordycepina, ergosterol, mannitol oraz adenozyna. Jako rezultat wyróżnia się pozytywnym wpływem na ludzki organizm. [51]

Jakie działanie ma maczużnik?

Badania sugerują, że maczużnik może mieć zarówno właściwości przeciwzapalne, jak i przeciwbólowe, głównie dzięki zawartości kordycepiny. Badania osób starszych podsumowują nawet, że już 12 tygodni suplementacji pomogło poprawić wydolność i samopoczucie u respondentów. Wnioski badań wykazują także, że maczużnik mógłby towarzyszyć w leczeniu nowotworów dzięki zawartości kordycepiny. Ta bioaktywna substancja mogłaby do pewnego stopnia hamować rozprzestrzenianie się przerzutów w organizmie. Podobnie kordycepina może pomagać redukować stres oksydacyjny dzięki zawartym antyoksydantom. Pozytywne działanie może również zostać zaobserwowane w odniesieniu do zdrowia serca i odporności. [46-50]

Ze względu na swoje działanie kordycepina jest popularna pośród osób, które starają się pozbyć stanów zapalnych, chcą poprawić swoją wydolność i samopoczucie fizyczne lub chciałyby złagodzić ból bez użycia leków.

Jak stosować maczużnik?

Optymalna dawka maczużnika nie została określona. Jednakże badania często wspominają o zastosowaniu 1000-3000 mg na dzień. Możesz go stosować na przykład w formie popularnych kapsułek.

Maczużnik - grzyb w kształcie gąsienicy, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe

6. Żagwica listkowata – tańczący grzyb, który pomaga redukować zmęczenie i wyczerpanie

Żagwica listkowata (Grifola frondosa) huba, którą możesz znać także jako żagiew krzaczastą. Jednak czasami jest nazywana tańczącym grzybem. Mimo to jej celem nie jest sprawienie, żebyś tańczył od piątkowej nocy do niedzielnego poranka. Nazwa podobno powstała, kiedy buddyjskie zakonnice szukały jedzenia i przypadkowo odkryły ten grzyb. Jako iż był to wielki rarytas, uczciły znalezisko tańcem. Jego owocnik wygląda jak duże skupisko kilkuset stopionych kapeluszy, każdy w rozmiarze około 3-4 cm. Występują na przykład na pniakach drzew. Ten grzyb świetnie odnajduje się w Azji, Europie oraz Ameryce Północnej. Jest uznawany za adaptogen. [52-54]

Co zawiera żagwica listkowata?

Głównymi bioaktywnymi cząsteczkami w tym grzybie są beta-glukany. Jednakże znajdują się w nim także różnorodne cząsteczki polisacharydów. Ze względu na jego strukturę ma wysoką zawartość wody, a oprócz tego zawiera węglowodany i białko. Oczywiście jest w nim również spora ilość aminokwasów. Żagwica listkowata wyróżnia się także wysoką zawartością witaminy B3 (niacyny) [55-56]

Jakie działanie ma żagwica listkowata?

Jak już wspominaliśmy, żagwica listkowata jest jednym z adaptogenów. W związku z tym jest ogólnie stosowana do zwiększania odporności organizmu na stres i inne czynniki zewnętrzne. Ten grzyb jest również często postrzegany jako suplementacja wspomagająca przy leczeniu nowotworu. W rzeczy samej niektóre badania wykazują, że cząsteczki-D zawarte w tym grzybie mogłyby mieć potencjalny wpływ na zabijanie komórek rakowych. [57-59]

Rezultaty badania wykazują także, że regularne stosowanie tego grzyba mogłoby pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę, czyli na przykład zdolność komórek do reagowania na wyprodukowaną insulinę i dostarczenie cukru z krwi do komórek. Jest to pożądane na przykład w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę typu II. Można zakładać, że ten grzyb ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Jednak do tej pory istnieje tylko ograniczona ilość badań na ten temat. [60-63]

Jako iż żagwica listkowata jest także źródłem witaminy B3, możemy powiedzieć, że wspomaga poprawny metabolizm, który jest ważny dla produkcji energii oraz optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i psychiki. Pomaga również zachowywać zdrową skórę, błony śluzowe oraz zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie. [20]

Ze względu na jej działanie, żagwica listkowata jest szczególnie popularna pośród osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu, wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego lub zmniejszyć zmęczenie.

Jak używać żagwicę listkowatą?

Rekomendowana ilość spożycia tego grzyba nie została jeszcze jasno określona. Jednakże według niektórych źródeł dorośli zwykle spożywają 1-1,5 g skoncentrowanego ekstraktu dziennie. Mimo to powinieneś kierować się głównie zaleceniami producenta. Jednakże nie musisz spożywać żagwicy listkowatej tylko w postaci ekstraktu. Ze względu na jej świetny smak mógłbyś z pewnością wykorzystywać ją także w kuchni. Możesz przygotować z niej wiele przepysznych dań. Smakuje świetnie na pizzy, z makaronem oraz jako część sosów. Dlatego, że jest to przepyszny grzyb, ludzie dodają ją również do swoich dań w proszku, aby uzyskać lepszy smak. [55] [64]

Żagwica listkowata - tańczący grzyb, który pomaga redukować zmęczenie i wyczerpanie

7. Wrośniak różnobarwny – błyszczący grzyb, który może poprawić funkcjonowanie odporności

Wrośniak różnobarwny(Trametes versicolor) to grzyb, który jest znany także jako Polyporus versicolor. Możesz go znaleźć na przykład na pniach drzew, gałęziach lub pniakach. Ma błyszczący kapelusz w paski o średnicy 2-8 cm, na którym możemy dostrzec odcienie czerwonego, brązowego, czarnego, niebieskiego oraz białego. [65]

Co zawiera wrośniak różnobarwny?

Ten grzyb wyróżnia się sporą ilością aminokwasów, takich jak leucyna, izoleucyna, metionina, tyrozyna, glutamina oraz asparagina. Zawiera także witaminę B3 (niacynę) oraz kwasy tłuszczowe. Jednakże w składzie Polyporusa znajduje się także spora porcja polisacharydów oraz antyoksydantów, takich jak fenole i flawonoidy. [66-68]

Jakie właściwości ma wrośniak różnobarwny?

Rezultaty badań wykazują, że wrośniak różnobarwny może wspomagać walkę z rakiem. Na przykład badania jakościowe potwierdziły możliwą poprawę w układzie odpornościowym u kobiet ze zdiagnozowanym rakiem piersi. Metaanaliza również skupiła się na leczeniu nowotworu i potwierdziła potencjalny pozytywny wpływ grzyba u chorych pacjentów. Dzięki zawartym antyoksydantom Polyporus jest także w stanie chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, co może mieć pozytywny wpływ na odporność. Nasz układ trawienny również może skorzystać ze spożywania Polyporusa. Zawarte peptydy polisacharydowe działają w jelitach jak probiotyki (pożywienie dla bakterii w jelitach). [69-72]

Wrośniak różnobarwny może być korzystny dla osób, które mają problemy trawienne lub chcą wspomóc optymalne funkcjonowanie odporności.

Jak stosować wrośniak różnobarwny?

Najbezpieczniejszym sposobem jest stosowanie go jako suplement. Nie zaleca się bezpośredniego spożywania grzyba, który występuje w naturze, ponieważ może on zawierać szkodliwe bakterie. Nie ma rekomendowanego dziennego spożycia dla wrośniaka różnobarwnego. W związku z tym zawsze stosuj się do instrukcji na opakowaniu.

Wrośniak różnobarwny - błyszczący grzyb, który może poprawić funkcjonowanie odporności

8. Boczniak ostrygowaty – suplement wspierający odporność oraz przepyszny grzyb, który odmieni każde danie

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to popularny, łatwo pozyskiwany grzyb, który możesz znać także pod nazwą hiratake. Możesz go rozpoznać dzięki biało – lekko brązowemu kolorowi owocnika w kształcie lejka, który ma średnicę około 5-25 cm. Kolejną charakterystyczną cechą jest krótka nóżka i fakt, że występuje w skupiskach. Możemy go znaleźć głównie latem lub jesienią na pniach umierających drzew. Ma delikatny smak i aksamitną strukturę – właśnie dlatego jest tak popularny jako składnik w daniach. [74]

Co zawiera boczniak ostrygowaty?

Boczniak ostrygowaty jest znany ze swojej zawartości bioaktywnych substancji, takich jak polisacharydy, peptydy, proteiny, terpenoidy, estry kwasów tłuszczowych lub polifenole. Jednakże ma również wysoką zawartość wody (ponad 80%), której z łatwością można się pozbyć poprzez suszenie. Ten grzyb jest także źródłem witaminy B3 (niacyna) i witaminy B2 (ryboflawina), dzięki którym ma zróżnicowany wpływ na organizm. W tym grzybie znajdziesz także ważne antyoksydanty. [75-76]

Jakie właściwości ma boczniak ostrygowaty?

Antyoksydanty zawarte w tym grzybie pomagają naszemu organizmowi radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Dzięki obecności kwasu linolowego i ergosterolu może pomagać zmniejszać poziom „złego” cholesterolu we krwi. Istnieje również badanie, które twierdzi, że pomaga poprawiać ciśnienie krwi oraz poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jednakże boczniak ostrygowaty może być również dobry dla osób, które chcą wzmocnić swoją odporność. Rezultaty badań wykazują, że może być w stanie stymulować układ odpornościowy do pewnego stopnia, dzięki czemu wspomaga ochronę przed różnorodnymi infekcjami. [76-80]

Witaminy zawarte w tym grzybie także mają wpływ na organizm. Dzięki witaminie B3 boczniak ostrygowaty pomaga zmniejszać zmęczenie i wyczerpanie. Dodatkowo wspomaga optymalne funkcjonowanie psychiki, układu nerwowego i pomaga zachowywać zdrową skórę i błony śluzowe. Zawarta witamina B2 wspomaga z kolei poprawne funkcjonowanie metabolizmu, który jest ważny dla produkcji energii, optymalnego funkcjonowania układu nerwowego, zachowywania zdrowych czerwonych krwinek, skóry oraz dobrego wzroku. Pomaga także chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszać zmęczenie oraz wyczerpanie. [20]

Boczniak ostrygowaty jest regularnie używany głównie przez osoby, które chcą wspomóc poprawne funkcjonowanie odporności. Jest również idealny, jeśli cierpisz z powodu zmęczenia lub wysokiego poziomu „złego” cholesterolu.

Jak używać boczniaka ostrygowatego?

Nie jest jasne, jakie jest optymalne dzienne spożycie tego grzyba. Jeśli zdecydujesz się włączyć go w formie suplementów odżywczych, zawsze stosuj się do zaleceń producenta, które możesz znaleźć na opakowaniu. Jednakże możesz także używać go jako doskonały składnik w kuchni i przygotować z nim wiele przepysznych dań. Świetnie łączy się z zupami, sosami, makaronem, sałatkami oraz z ryżem czy gulaszem. To od ciebie zależy, jak go włączysz do swojej diety, aby czerpać korzyści z jego zalet.

Boczniak ostrygowaty - suplement wspierający odporność oraz przepyszny grzyb, który odmieni każde danie

9. Trzęsak morszczynowaty – popularny grzyb, który jest używany do wspomagania zdrowia i długowieczności

Biały grzyb lub trzęsak morszczynowaty (Tremella fuciformis) jest znany także jako biała galareta. Jest to biały lub przeźroczysty grzyb, który ma przeciętny rozmiar około 7 cm. Na pierwszy rzut oka może odrobinę przypominać galaretę lub żelatynę. Rośnie na przykład w Azji, Australii lub Nowej Zelandii. W przeszłości ten grzyb był wykorzystywany do wspomagania zdrowia i długowieczności. [81-82]

Co zawiera biały grzyb?

Jeśli chodzi o zawartość, ten grzyb wyróżnia się polisacharydami, białkiem, błonnikiem, witaminami, antyoksydantami oraz minerałami, z których wszystkie pełnią ważne role w organizmie. Jednakże zawiera także monosacharydy, takie jak mannozę, ksylozę, glukozę oraz galaktozę. Zawiera także mnóstwo bioaktywnych substancji, takich jak kwasy tłuszczowe, białko, enzymy, fenole, flawonoidy czy błonnik. [83-84]

Jakie właściwości ma trzęsak morszczynowaty?

Rezultaty badań wykazują, że regularne spożywanie tego grzyba może pomóc zredukować rozwój stanów zapalnych. Dodatkowo pomaga zmniejszać stres oksydacyjny. Badania sugerują ponadto, że substancje zawarte w trzęsaku morszczynowatym mogą mieć również działanie neuroprotekcyjne. To oznaczałoby, że biała galareta może być także wykorzystywana jako leczenie wspomagające przy różnorodnych chorobach neurodegeneracyjnych. Ten grzyb mógłby również służyć jako potencjalnie funkcjonalny suplement odżywczy dla osób, które chcą wspomagać ochronę skóry lub zwalczać nowotwór. W związku z jego wyglądem zdecydowanie docenisz to, że ten grzyb ma także właściwości przeciwdziałające starzeniu. [85-88]

Jeśli chcesz maksymalnie zadbać o zdrowie układu odpornościowego, wspomóc funkcje poznawcze, odporność lub swój młody wygląd, ten grzyb będzie doskonałym wyborem.

Jak wykorzystywać trzęsaka morszczynowatego?

Nie jest jasne, jak dużo ekstraktu z tego grzyba powinno się dziennie spożywać. W związku z tym zawsze stosuj się do instrukcji na opakowaniu.

Trzęsak morszczynowaty - popularny grzyb, który jest używany do wspomagania zdrowia i długowieczności

Jaki jest wniosek?

Jak widzisz, grzyby nie tylko dodają smaku do twoich posiłków. Mogą mieć zróżnicowany wpływ na twój organizm. Według badań grzyby lecznicze mogą do pewnego stopnia funkcjonować jako suplement wspomagający dla pacjentów cierpiących z powodu nowotworu, jako iż mogą wpływać na poprawne funkcjonowanie odporności. Jednakże mogą również służyć jako antyoksydanty, wspomagać poprawne funkcjonowanie układu krążeniowego, układu trawiennego oraz pomagać zmniejszać poziom złego cholesterolu. Dzięki witaminom, które zawierają, mogą służyć jako sposób na potencjalne zmniejszanie zmęczenia, wyczerpania, wspomagać zdrową skórę oraz także funkcje poznawcze. W związku z tym niektóre należą do kategorii leków nootropowych. Każdy może więc prawdopodobnie znaleźć powód, aby dać grzybom leczniczym szansę.

A jeśli nie wiesz, jaki jest najlepszy, możesz na przykład wypróbować suplement, w którym znajdziesz 7 z tych grzybów leczniczych. Dopełniają one często nawzajem swoje właściwości i oddziałują synergicznie, więc naprawdę możesz wydobyć jak najwięcej z tego suplementu.

Jeśli chcesz poszerzyć horyzonty swoich znajomych, podziel się z nimi tym artykułem. Z pewnością docenią możliwość nauczenia się czegoś nowego na temat grzybów leczniczych.

Źródła:

[1] A. Ganeshpurkar et al. – Medicinal mushrooms: Towards a new horizon – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/

[2] Paul Stamets et al. – Medicinal Mushrooms: Ancient Remedies Meet Modern Science – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684114/

[3] Dorothy McMeekin – The perception of Ganoderma lucidum in Chinese and Western culture – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269915X04004069

[4] Sissi Wachtel-Galor et al. – Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

[5] Yuan-Yuan Wang et al. – Studies on the immuno-modulating and antitumor activities of Ganoderma lucidum (Reishi) polysaccharides: functional and proteomic analyses of a fucose-containing glycoprotein fraction responsible for the activities – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11836115/

[6] Bhagwan S Sanodiya et al. – Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19939212/

[7] Bojana Boh et al. – Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17875480/

[8] X Bao et al. – Structural and immunological studies of a major polysaccharide from spores of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11403089/

[9] J W M Yuen, M D I Gohel – The dual roles of Ganoderma antioxidants on urothelial cell DNA under carcinogenic attack – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18550308/

[10] Yihuai Gao et al. – Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12916709/

[11] Wenbo Tang et al. – A randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract in neurasthenia – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857210/

[12] Ganoderma lucidum – https://examine.com/supplements/ganoderma-lucidum/

[13] Mushrooms, shiitake, dried – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2487/2

[14] EvaGuillamón et al. – Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X10001358

[15] Tiane Cristine Finimundy et al. – A Review on General Nutritional Compounds and Pharmacological Properties of the Lentinula edodes Mushroom – https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=47339

[16] Xiaofei Xu et al. – Polysaccharides in Lentinus edodes: isolation, structure, immunomodulating activity and future prospective – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24236998/

[17] Xiaojun Huang and Shaoping Nie – The structure of mushroom polysaccharides and their beneficial role in health – https://sci-hub.se/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/FO/C5FO00678C

[18] Xiaoshuang Dai et al. – Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/

[19] Solomon P. Wasser – Shiitake (Lentinus edodes) – https://фунго.рф/upload/files/Wasser_2013_09_shiitake.pdf

[20] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[21] Shiitake Mushroom Extract: Benefits, Side Effects & Dosage – https://community.bulksupplements.com/shiitake-mushroom/

[22] 4 Shiitake Mushrooms Benefits + Nutrition & Side Effects – https://supplements.selfdecode.com/blog/shiitake-mushrooms/

[23] Shiitake Mushrooms: Health Benefits, Nutrition, and Uses – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms#2

[24] M. Ya. Shashkina – CHEMICAL AND MEDICOBIOLOGICAL PROPERTIES OF CHAGA (REVIEW) – https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11094-006-0194-4.pdf

[25] Nine potential health benefits of chaga mushrooms – https://www.medicalnewstoday.com/articles/318527

[26] Ivan V. Zmitrovich et al. – Chaga and its bioactive complexes: history and perspectives – https://www.researchgate.net/publication/342576414_Chaga_and_its_bioactive_complexes_history_and_perspectives

[27] Liya Liang et al. – Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo – https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591?reload=true∂%3D1

[28] Mi Ja Chung et al. – Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells – https://synapse.koreamed.org/articles/1051060

[29] Suk-kyung Ko et al. – Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

[30] Health Benefits of Chaga Mushrooms – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms#2

[31] Mushrooms & the Neurological System – https://focussupplements.co.uk/2019/08/21/exploring-nootropic-mushrooms/

[32] Shengjuan Jiang et al. – Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals – https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00253-014-5955-5

[33] Pit Shan Chong et al. – Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/

[34] Md Asaduzzaman Khan et al. – Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23735479/

[35] Cheng-Chen Zhang et al. – Chemical Constituents from Hericium erinaceus Promote Neuronal Survival and Potentiate Neurite Outgrowth via the TrkA/Erk1/2 Pathway – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578049/

[36] Koichiro Mori et al. – Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2634

[37] Mayumi Nagano et al. – Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/

[38] Pit Shan Chong et al. – Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/

[39] Sung Phil Kim et al. – Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells – https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2011/FO/c1fo10030k

[40] Bin Liang et al. – Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/

[41] Mahmood Ameen Abdulla et al. – Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion's Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in accelerating wound healing in rats – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22135902/

[42] Jian-Hui Liu et al. – Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26364939/

[43] Won-Sik Choi et al. – Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/

[44] Lion's Mane – https://examine.com/supplements/lionsmane/

[45] Jarca günbu: Parazitující houba jak vystřižená z hororu se stala ekonomickým zázrakem Tibetu – https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme/94962/jarca-gunbu-parazitujici-houba-jak-vystrizena-z-hororu-se-stala-ekonomickym-zazrakem-tibetu.html

[46] Gui-min Qian et al. – Anti-inflammatory and antinociceptive effects of cordymin, a peptide purified from the medicinal mushroom Cordyceps sinensis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22348255/

[47] YeJin et al. – Anti-tumor and anti-metastatic roles of cordycepin, one bioactive compound of Cordyceps militaris – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X1830127X?via%3Dihub

[48] Jovana D Vasiljevic et al. – Cordyceps sinensis: Genotoxic Potential in Human Peripheral Blood Cells and Antigenotoxic Properties Against Hydrogen Peroxide by Comet Assay – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27433838/

[49] Xiao-Feng Yan et al. – Cardiovascular protection and antioxidant activity of the extracts from the mycelia of Cordyceps sinensis act partially via adenosine receptors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23192916/

[50] Y C Kuo et al. – Cordyceps sinensis as an immunomodulatory agent – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8874668/

[51] Yi Liu et al. – The Chemical Constituents and Pharmacological Actions of Cordyceps sinensis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415478/

[52] 3 things you didn’t know about the ‘dancing mushroom’ – https://medium.com/@tdminc/the-dancing-mushroom-116f901bcfa

[53] Grifola frondosa – https://www.mushroomexpert.com/grifola_frondosa.html

[54] Maitake Mushroom – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-560/maitake-mushroom

[55] Jian-Yong Wu et al. – Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/

[56] Mushrooms, Maitake, Raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/9874/2

[57] Derek M. Johnson et al. – Abstract 3515: Maitake D-Fraction, a natural mushroom extract, synergizes with Interleukin-2 for increased lytic activity of peripheral blood mononuclear cells against various human tumor cell histologies – https://cancerres.aacrjournals.org/content/72/8_Supplement/3515

[58] Catherine Ulbricht, PharmD et al. – Maitake Mushroom {Grifóla frondosa): Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration – https://www.researchgate.net/profile/Wendy-Weissner/publication/26248013_Maitake_mushroom_Grifola_frondosa_Systematic_review_by_the_natural_standard_research_collaboration/links/00b4953324ec239c18000000/Maitake-mushroom-Grifola-frondosa-Systematic-review-by-the-natural-standard-research-collaboration.pdf

[59] Eliana Noelia Alonso et al. – Genes Related to Suppression of Malignant Phenotype Induced by Maitake D-Fraction in Breast Cancer Cells – https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.0222

[60] K Kubo, H Aoki, H Nanba – Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7820117/

[61] Kubo, K.; Nanba, H. – Anti-diabetic mechanism of Maitake (Grifola frondosa) – https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US1997065907

[62] Mark Mayell – Maitake Extracts and Their Therapeutic Potential - A Review – http://anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/MaitakeExtract.pdf

[63] Mayumi Sato et al. – Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice – https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/62/12/62_1049/_article

[64] Maitake Mushroom – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-560/maitake-mushroom

[65] TURKEY TAIL MUSHROOM: IDENTIFICATION AND USES – https://practicalselfreliance.com/turkey-tail-mushroom/

[66] International Journal of Medicinal Mushrooms – https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,3d8e7b4f6342518e,4675f12b644a5c81.html

[67] Aleksandar Knežević – Antigenotoxic Effect of Trametes spp. Extracts against DNA Damage on Human Peripheral White Blood Cells – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517545/

[68] Artem Blagodatski et al. – Medicinal mushrooms as an attractive new source of natural compounds for future cancer therapy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044372/

[69] Carolyn J. Torkelson et al. – Phase 1 Clinical Trial of Trametes versicolor in Women with Breast Cancer – https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/251632/

[70] Linda Zhong et al. – Coriolus Versicolor and Ganoderma Lucidum Related Natural Products as an Adjunct Therapy for Cancers: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333449/

[71] Francisco J. Pérez-Cano, Margarida Castell – Flavonoids, Inflammation and Immune System – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084045/

[72] Kumar Pallav et al. – Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006989/

[73] Do turkey tail mushrooms benefit health? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/turkey-tail-mushroom

[74] Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus – https://www.ediblewildfood.com/oyster-mushroom.aspx

[75] Mushroom, oyster, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3050/2

[76] Iwona Golak-Siwulska et al. – Bioactive compounds and medicinal properties of Oyster mushrooms (Pleurotus sp.) – https://sciendo.com/pdf/10.2478/fhort-2018-0012

[77] Nuhu Alam et al. – Antioxidant Activities and Tyrosinase Inhibitory Effects of Different Extracts from Pleurotus ostreatus Fruiting Bodies – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741522/

[78] IngaSchneider et al. – Lipid lowering effects of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in humans – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464610000630

[79] K Khatun et al. – Oyster mushroom reduced blood glucose and cholesterol in diabetic subjects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17344789/

[80] Aiko Tanaka et al. – Enhancement of the Th1-phenotype immune system by the intake of Oyster mushroom (Tamogitake) extract in a double-blind, placebo-controlled study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067930/

[81] Tremella fuciformis – https://www.mushroomexpert.com/tremella_fuciformis.html

[82] Dandan Yang et al. – Tremella polysaccharide: The molecular mechanisms of its drug action – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030755/

[83] Yu-ji Wu et al. – Structure, bioactivities and applications of the polysaccharides from Tremella fuciformis mushroom: A review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014181301834087X?via%3Dihub

[84] Yang et al. – Tremella polysaccharide: The molecular mechanisms of its drug action – https://sci-hub.se/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1877117319300365

[85] Jangho Lee et al. – Protective effect of Tremella fuciformis Berk extract on LPS-induced acute inflammation via inhibition of the NF-κB and MAPK pathways – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27334265/

[86] Yang Ruan et al. – Tremella fuciformis Polysaccharides Attenuate Oxidative Stress and Inflammation in Macrophages through miR-155 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954968/

[87] Yaxiang Jin et al. – Studies on the purification of polysaccharides separated from Tremella fuciformis and their neuroprotective effect – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27035561/

[88] Lingrong Wen et al. – Effect of polysaccharides from Tremella fuciformis on UV-induced photoaging – https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-06a3f7eb-e64a-39ea-b907-cc7c912d51d9

[89] L.Donato-Capel et al. – Chapter 14 - Technological Means to Modulate Food Digestion and Physiological Response – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124046108000141

[90] CANDIDATES FOR CULTIVATION: THE REISHI MUSHROOM – https://learn.freshcap.com/growing/candidates-for-cultivation-the-reishi-mushroom/

[91] Lentinula edodes: 14 Shiitake Mushroom Benefits – https://healing-mushrooms.net/lentinula-edodes

[92] Chaga – https://examine.com/supplements/chaga/

[93] Let's Compare Two Different Types of Cordyceps Mushrooms – https://www.mushroomrevival.com/blogs/blog/lets-compare-two-different-types-of-cordyceps-mushrooms

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *