Sukraloza – sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Sukraloza – sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Czy kiedykolwiek kupiłeś białko w proszku, napój BCAA lub inny suplement diety i odkryłeś, że zawiera on sukralozę ? Zastanawiasz się, co to jest i dlaczego pojawia się w tych produktach? W poniższym artykule wyjaśniono, dlaczego stosuje się ten sztuczny słodzik i jak wpływa on na nasze zdrowie.

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Co to sukraloza?

Sukraloza to dodatek do żywności E 955 stosowany jako sztuczny słodzik. Został wynaleziony w 1976 r. przez naukowców z angielskiej firmy Tate & Lyle, a mianowicie Leslie Hough i Shashikant Phandis. Następnie Mr Hough poprosił Mr Phandis by spróbował, chlorowanej pochodnej sacharozy, kóry zrozumiał, że ma jej posmakować. Odkrył, że związek miał silnie słodki smak. Lyle opatentował sukralozę w tym samym roku.

Sukraloza jest bezkalorycznym środkiem słodzącym stosowanym do produkcji różnych produktów spożywczych i napojów. Jest wytwarzana w procesie, który rozpoczyna się podobnie jak produkcja zwykłego cukru stołowego (sacharozy). Jednak sukraloza nie jest cukrem. Różni się od niego składem chemicznym. Trzy wybrane grupy w cząsteczce sacharozy są zastąpione trzema atomami chloru, co skutkuje bezkalorycznym słodzikiem podobnym do cukru . [1][4][14]

Chociaż sukraloza jest bardzo słodka, jej związek chemiczny nie pozwala na rozkład soku żołądkowego. Do 85% łyżeczki sukralozy nie jest wchłaniane przez organizm. Jednak 15% wchłonięte przez organizm jest wydalane w krótkim czasie z moczem. Z tego powodu jasne jest, że sukraloza nie zawiera żadnych kalorii i nie wiąże się z mięśniami ani tłuszczami. [1][4][14]

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sacharoza vs. sukraloza

Sacharoza jest naturalnie występującym cukrem, powszechnie znanym jako cukier stołowy, a sukraloza jest sztucznym środkiem słodzącym. Struktury chemiczne dwóch substancji słodzących są połączone, ale nie identyczne. Wzór cząsteczkowy sukralozy to C12H19Cl3O8, a wzór na sacharozę to C12H22O11. Tak więc, w przeciwieństwie do sacharozy, sukraloza jest wzbogacona chlorem. Cząsteczka sukralozy wygląda powierzchownie jak cząsteczka cukru. [1][14]

Jak wspomniano wcześniej, sukraloza dostarcza zero kalorii do organizmu w porównaniu do sacharozy. Dostarcza 16 kalorii na łyżeczkę (około 4,2 g). Sukraloza jest około 600 razy słodsza niż sacharoza i, w przeciwieństwie do większości sztucznych słodzików, nie ma gorzkiego smaku. [4]

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Fakty i mity na temat sukralozy

Napisano wiele artykułów i badań na temat sukralozy, które koncentrują się na głównych korzyściach, ale także na negatywnych skutkach na nasze zdrowie. Które z tych stwierdzeń są prawdziwe, a które nie?

1. Sukraloza i utrata masy ciała

Sukraloza, podobnie jak wszystkie sztuczne słodziki, przyczynia się do zmniejszenia masy ciała. Czy to stwierdzenie jest mitem czy prawdą? Zastąpienie żywności zawierającej cukier i słodzonych napojów produktami sukralozy może w pewnym stopniu przyczynić się do utraty wagi lub utrzymania chwilowej wagi.

W badaniu przeprowadzonym wśród członków Krajowego Rejestru Kontroli Wagi, największym badaniu dotyczącym utraty wagi, ponad 50% wszystkich respondentów stwierdziło, że regularnie spożywa napoje niskokaloryczne, z czego 78% uważało, że pomogło to kontrolować ich kalorie. [10]

W jednym 18-miesięcznym badaniu wpływ sztucznych słodzików na masę ciała zbadano u 641 dzieci w wieku od 4 do 11 lat. Otrzymywali 250 ml sztucznie słodzonego napoju dziennie przez 1,5 roku. Okazało się, że tracą trochę wagi i tłuszczu w porównaniu do dzieci, które spożywały słodzone napoje. [9]

Osoby z ciężką nadwagą lub otyłością zaczęły akceptować niskokaloryczne słodkie jedzenie i napoje jako jedną z metod odchudzania. Zastąpienie słodkich napojów sztucznie słodzonymi napojami spowodowało średni spadek masy ciała u dorosłych około 0,8 kg miesięcznie. [8]

Używanie bezkalorycznych substancji słodzących (takich jak sukraloza) może pomóc ludziom schudnąć lub kontrolować swoją wagę. Jednak niskokaloryczne słodziki (i zawierające je produkty) nie są cudowne, a ich spożycie nie spowoduje dużej utraty wagi. Powinny być uważane za narzędzia, które można zintegrować ze stylem życia i praktykami behawioralnymi, takimi jak zdrowa dieta, regularne ćwiczenia i wystarczająca ilość snu. Postępując zgodnie z tymi czynnikami, możesz w zdrowy sposób zmniejszyć swoją wagę. [2]

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

2. Wpływ sukralozy na poziom cukru we krwi i insulinę

Mówi się, że sukraloza ma niewielki lub żaden wpływ na poziom cukru we krwi i poziom insuliny.

Czy to prawda czy mit? Wszystko zależy od osoby i tego, czy jesteś przyzwyczajony do regularnego spożywania sztucznych substancji słodzących.

Jedno z badań wykazało, że u 17 ciężko otyłych osób , które nie spożywały regularnie sztucznych substancji słodzących, sukraloza zwiększyła poziom cukru we krwi o 14%, a poziom insuliny o 20%. [5][10]

Badania koncentrujące się na osobach o prawidłowej wadze nie wykazały żadnego wpływu sukralozy na poziom cukru we krwi lub poziom insuliny. Jednak badania te obejmowały osoby, które regularnie spożywały sukralozę. [6][7]

Te badania sugerują, że jeśli nie spożywasz regularnie  sukralozy, możesz poczuć niewielkie zmiany w poziomie cukru i insuliny, jeśli zaczniesz ją przyjmować. Jeśli jednak regularnie spożywasz sukralozę, zmiany te znikną z czasem. Niemniej jednak należy przestrzegać jej zalecanego dziennego spożycia. Ostatnio eksperci doszli do wniosku, że stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących w leczeniu cukrzycy może nawet przyczynić się do lepszej kontroli glikemii. [2][5][6]

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

3. Sukraloza powoduje raka

Sukraloza powoduje raka Wiele artykułów odnosi się do sukralozy jako czynnika rakowego. National Cancer Institute w USA również skomentował to: w 1998 r. Sukraloza została zatwierdzona przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) jako uniwersalny środek słodzący. Przed zatwierdzeniem sukralozy FDA oceniła ponad 100 badań bezpieczeństwa, w tym badań oceny ryzyka raka. Wyniki tych badań nie wykazały, że te substancje słodzące powodują raka lub stwarzają jakiekolwiek inne ryzyko dla zdrowia ludzkiego .” [13]

4. Kobiety w ciąży i sukraloza

Kobiety w ciąży i karmiące piersią często martwią się o wpływ żywności, napojów i leków na zdrowie swoich dzieci. Badania wykazały, że sukraloza nie ma niekorzystnego wpływu na matki w ciąży lub karmiące piersią i jak dotąd nie są znane żadne skutki uboczne spożywania sukralozy. Ponieważ tylko niewielka ilość sukralozy jest wchłaniana do krwioobiegu, jej obecność w mleku matki jest bardzo niska. Ponadto pokarmy słodzone sukralozą są również dodawane do diety dziecka, szczególnie w celu zapobiegania niepożądanemu przybieraniu na wadze i zapobiegania otyłości u dzieci. [2][6][10]

5. Sukraloza zawiera chlor

Wiele osób jest zniechęcanych do jedzenia sukralozy z powodu tego, że zawiera chlor. Tak, cząsteczka sukralozy zawiera trzy atomy chloru, co zwiększa intensywność cukru i usuwa jego kalorie. Jednak chlor w sukralozie nie jest wydzielany ani magazynowany w organizmie. W rzeczywistości to właśnie obecność atomów chloru zapobiega rozkładowi sukralozy w ciele na energię, w ten sposób stając się bezkaloryczną. [14][17]

Ważne jest, aby pamiętać, że chlor jest naturalnym składnikiem, który często znajduje się, na przykład w soli kuchennej lub maśle orzechowym. Chlor jest również częścią bardziej złożonych cząsteczek naturalnie występujących w innych produktach spożywczych, takich jak soczewica, groszek i ziemniaki. Ponadto, chlor jest dodawany do większości publicznych zasobów wody pitnej.[2][16][14]

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Produkty zawierające sukralozę

Większość produktów zawierających sztuczne słodziki określa się jako „niskokaloryczne” lub żywność „bez cukru”. Oto kilka wskazówek, gdzie może być obecna sukraloza:

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie
  • Napoje – aromatyzowane herbaty lodowe, woda gazowana, woda owocowa i gorąca czekolada to przykłady napojów, które mogą zawierać sukralozę. Zastosowanie tego sztucznego słodzika zmniejsza ilość kalorii i cukru w porównaniu do napojów zawierających sacharozę. 350 ml sody oczyszczonej zawiera około 150 kalorii i 40 gramów cukru, podczas gdy soda sukralozy nie zawiera kalorii ani cukru. [10]
  • Proszki białkowe i zamienniki posiłków – suplementy białkowe, takie jak mieszanki białek w proszku i energetyczne lub batony proteinowe często zawierają również sukralozę. Możesz także znaleźć tę substancję w wielu energetycznych napojach BCAA i produktach fitness, takich jak naleśniki białkowe, aromatyzowane masło orzechowe i sosy bez kalorii.
Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie
  • Wyroby cukiernicze i gumy do żucia – producenci słodyczy i gum do żucia, które są bardzo uzależniające, w wielu przypadkach zastępują cukier sukralozą.
Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Jak wprowadzić sukralozę do swojej diety?

Jeśli chcesz dodać do diety produkty, które zawierają mniej cukrów i kalorii, sięgnij po produkty zawierające sukralozę. Możesz nimi osłodzić wszystkie posiłki i napoje.

Oto kilka dobrych wskazówek, jak włączyć sukralozę do swojej diety:

  • Nie dodawaj cukru, jeśli osłodzisz herbatę i kawę, zastąp ją sukralozą. Pamiętaj, że smakuje znacznie bardziej słodko niż cukier, więc jej dawka musi być niższa.
  • Zamień wysokokaloryczne napoje, takie jak lemoniada, napoje gazowane i kawa smakowa na produkty zawierające sukralozę. Zamiast zwykłej coli, weź jej alternatywę bez cukru. Zamiast klasycznych napojów energetycznych,wypróbuj wypróbuj napoje energetyczne BCAA , które nie zawierają cukru BCAA.
  • Dopraw swoje ciasta lub płatki owsiane produktami zawierającymi sukralozę. Możesz także spróbować białka w proszku lub maseł orzechowych które zawierają sukralozę.
Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Sukraloza i jej dzienne spożycie

Ilość, w której substancja jest bezpieczna, charakteryzuje się jej dopuszczalnym dziennym spożyciem (ADI). Jest to definiowane jako maksymalna ilość substancji  którą osoba może przyjmować codziennie przez całe życie, bez żadnego ryzyka dla zdrowia. W 1991 r. JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności) ustalił tymczasową wartość dla sukralozy w zakresie od 0 do 15 mg / kg masy ciała. Na podstawie tych informacji możemy obliczyć, że dla osoby ważącej 80 kg maksymalne spożycie sukralozy wynosi 1200 mg na dzień. [18][19]

Możliwe skutki uboczne sukralozy

Aby doświadczyć negatywnych skutków sukralozy w twoim ciele, musisz spożywać ją w większych ilościach przez dłuższy okres czasu. Jeśli przyjmujesz sukralozę codziennie, możesz ostatecznie doświadczyć pewnych skutków ubocznych sukralozy. [11][17]

Jak wspomniano powyżej, sukraloza jest wytwarzana przez dodanie chloru do zwykłego cukru. Z powodu tej zmiany sukraloza przechodzi niestrawiona przez przewód pokarmowy. Tak więc sukraloza, podobnie jak inne sztuczne słodziki, może powodować wzdęcia i biegunkę. Sukraloza może mieć silne działanie przeczyszczające, gdy jest spożywana w dużych ilościach. [11] [12][15]

Sukraloza - sztuczny słodzik i jego wpływ na zdrowie

Jednym z powodów przeczyszczającego działania sukralozy może być to, że zmienia ona zawartość bakterii w jelicie. Zdrowa flora jelitowa powoduje minimalną produkcję gazu podczas trawienia. Spożycie sztucznego środka słodzącego może jednak zwiększać gazowy azot i ilość wody w okrężnicy, powodując biegunkę. Badanie na zwierzętach opublikowane w 2008 r. w Journal of Toxicology and Health wykazało, że w ciągu 12 tygodni stosowania sukraloza redukowała zdrowe bakterie i zwiększała liczbę bakterii kałowych. Naukowcy doszli do wniosku, że z powodu zniszczenia zdrowej mikroflory w organizmie sukraloza może zmniejszyć wchłanianie niektórych leków. [11] [12][15]

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi dowiedziałeś się wszystkich informacji, które musisz znać na temat sukralozy. Czy stosujesz również sukralozę ? Możesz podzielić się z nami swoją odpowiedzią w komentarzu, a jeśli podoba Ci się ten artykuł, pamiętaj, aby wesprzeć go, udostępniając.

Źródła:

[1] Susan S. Schiffman - Sucralose, A Synthetic Organochlorine Sweetener: Overview of Biological Issues – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856475/

[2] Everything You Need to Know About Sucralose – https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/

[3] Hrefna Palsdottir - Sucralose (Splenda): Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/sucralose-good-or-bad

[4] Horne J - Bitter taste of saccharin and acesulfame-K. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11751465

[5] Pepino MY - Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633524

[6] Ma J - Effect of the artificial sweetener, sucralose, on gastric emptying and incretin hormone release in healthy subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221011

[7] Ford HE - Effects of oral ingestion of sucralose on gut hormone response and appetite in healthy normal-weight subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21245879

[8] Miller PE - Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944060

[9] de Ruyter JC - A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22998340

[10] Fowler SP - Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548

[11] Guarner F - Gut flora in health and disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961

[12] Ley RE - Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309

[13] Jessica Migala - What Is Sucralose and Should You Be Eating It? – http://www.eatingwell.com/article/290901/what-is-sucralose-and-should-you-be-eating-it/

[14] AlDeeb OA - Sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668410

[15] Michael Greger M.D. FACLM - Splenda Side-Effects – https://nutritionfacts.org/2018/10/09/splenda-side-effects/

[16] Shereen Lehman - Is Sucralose (Splenda) Safe to Consume? – https://www.verywellfit.com/what-is-sucralose-and-is-it-safe-2506563

[17] Grotz VL - An overview of the safety of sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19464334

[18] AlDeeb OA - Sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668410

[19] European commission - Opinion of the Scientific Committee on Food on sucralose – https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out68_en.pdf

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Kuba
    8. 01. 2024
    Odpowiedź:

    Sukraloza jest w ogóle nie strawialna nawet przez bakterie jelitowe. Jako, że jest kilkaset razy słodsza od cukru nie ma możliwości spożycia jej w ilości wywołującej skutki uboczne. Problemem z nią jest tylko to, że o ile nie ma dziwnego posmaku aspartamu/acesulfamu, o tyle zostaje gdzieś w tle taki niewielki (bardzo niewielki) posmak lukrecjowy. Prawdopodobnie dlatego, że sacharoza inaczej wpływa na kubki smakowe. Jest to smak o wiele bardziej znośny od stewii (która dla każdego kto nie lubi lukrecji jest nie do zniesienia i po prostu nie pasuje do wielu napojów). Myślę, że najlepszym sposobem jest znalezienie sukralozy z erytrytolem bez innych dodatków i mieszanie jej z większą ilością erytrytolu lub niewielką (dosłownie niewielką) ilością cukru. Sama sukraloza jeśli ktoś dużo słodził może być gorsza w smaku.

    Odpowiedz