Przepis fitness: Puszysta włoska focaccia z pomidorkami i oliwkami

Przepis fitness: Puszysta włoska focaccia z pomidorkami i oliwkami

Dzisiejszy przepis przeniesie cię do słonecznych Włoch. Tym razem przygotowaliśmy przepyszną focaccię zrobioną z ciasta drożdżowego. Bardzo łatwo się ją przygotowuje. Zakochasz się w tym puszystym pieczywie z kawałkami oliwek i pomidorków koktajlowych. Rozmaryn doda niesamowitego aromatu. To od ciebie zależy, czy podasz to włoskie pieczywo tylko z oliwą, czy będziesz się nim rozkoszować z sałatką lub zupą.

Składniki:

  • 260 g drobnej mąki orkiszowej
  • 220 ml letniej wody
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka (20 ml) oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (możesz też użyć suszonego rozmarynu)
  • 5 g drobnej soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ opakowania suszonych drożdży (4 g)
  • ½ łyżeczki grubo zmielonej soli
Skłądniki na focaccię

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Przygotuj dużą miskę i wymieszaj mąkę, drobno zmieloną sól, suszone drożdże, cukier i drobno posiekaną gałązkę rozmarynu. Dodaj letnią wodę i zagnieć lepiące się ciasto. Kiedy skończysz, przełóż je do miski i posmaruj łyżką oliwy z oliwek. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po około pół godzinie ciasto podwoi swoją objętość. Możesz kontynuować przygotowania. Wyjmij ciasto z miski i przełóż je na blaszkę (my użyliśmy rozmiaru 36 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj je drugą łyżką oliwy z oliwek i rozprowadź po całej blaszce przy użyciu palców. Ponownie odłóż ciasto na bok i pozwól wyrastać przez 30 minut. Potem delikatnie wciśnij w swoją focaccię oliwki przekrojone na pół i kawałki pomidorków koktajlowych. Na koniec posyp focaccię grubo zmieloną solą i pozostałym rozmarynem.

Piecz we wcześniej nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 25 minut (na złoty kolor). Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostudzenia na chwilę, potem pokrój i podawaj.

Nasza wskazówka: focaccia smakuje fantastycznie z zupami, sałatkami czy oliwą z oliwek.

Puszysta włoska focaccia z pomidorkami i oliwkami

Wartości odżywcze

1 kawałek (w sumie 12 kawałków)

Kalorie97 
Białko3,2 g
Węglowodany15,3 g
Tłuszcze2,6 g

Ta przepyszna focaccia przeniesie cię do słonecznych Włoch dzięki smakowi i aromatowi. Wypróbuj ją i zobaczysz, że zakochasz się w połączeniu oliwek, pomidorków koktajlowych, aromatycznego rozmarynu i puszystego ciasta.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych i otaguj #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *